Планетни периоди през личната Слънчева година

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 25, 2017 18:12

Планетни периоди през  личната Слънчева година

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", брой 3/34 , 20 - 26 януари 2017

Свързани публикации

Прекрачвайки прага на всяка една Нова година и оставяйки зад гърба си „старата“ ние винаги отправяме благопожелания за здраве, щастие, успех, благополучие, надежда за по-добър живот и вяра в бъдните 365 дни. Правим анализ, ретроспекция, въздъхваме дълбоко или с носталгия си спомняме за най-радостните мигове от нея. Това съзерцателно състояние на „сбогуване“ обаче се преплита с коренно различните ни нагласи и очаквания за настъпващата. В този преходен период едно от най-интересните четива са астрологичните прогнози за Новата година. По този начин човек сякаш иска да се настрои и подготви, да „надникне“ в бъдещето, да намали „неизвестните“, да се успокои или да влезе във форма за предстоящите задължения.

В астрологията има понятие – Соларна, Слънчева или лична година.

Това е периодът от рожден ден до следващ рожден ден. Неговата продължителност е 365 дни, във високосна година 366 дни, толкова колкото са дните и на календарната година. Разликата обаче е, че ако в календарната 1 ден винаги е първи януари, то при Слънчевата е денят на раждане- Рожденния ден. Например при човек роден на 4 април, първият ден ще е 4 април, а 365-я ще е 3 април на следващата година. Това е принципът. Но при всеки проявлението е индивидуално и се определя от рожденния ден.
Тези 365 дни се разделят на 7 периода от по 52 дни, като последния ден се прибавя към финалния. Всеки един от тях е под управлението на различна планета. Първият е на Слънцето, следващия на Луната, сменя я Марс, след това е Меркурий, той отстъпва на Юпитер, идва ред на владението на Венера и цикъла завършва Сатурн. Изчислението се прави веднъж и се отнася за всяка една Слънчева година. Т.е. тук на фона на общия космически ритъм, който е съвкупност и хармония от индивидуалното движение и цикъл на всяка една планета/общото/ разполагаме личния, персоналния – на всеки един човек/конкретното/ цикъл на неговата ритмичност.
Каква е основната идея? Тъй като всяка една планета има специфично и конкретно влияние, то периода през който тя „властва“ над дните на човек ще има определящо значение и когато той съобрази това, то по един синхронен и естествен начин е в енергията, оставя се в потока на събитията, а не плува срещу течението. Тъй като това е цикъл, той се повтаря, от една страна. От друга тъй като всичко в космоса е на принципа на махалото , то имаме приливи и отливи, подем и отдръпване, активност и пасивност, то и в този случай периодите се разделят на периоди на подем-Слънчев, Марсов, Юпитеров, на пасивност – Лунен, на време за почивка и интелектуални дейности-Меркуриев, на изравняващ- Венерин и на приключващ- под управлението на Сатурн.
Тъй като астрологията използва холистичния/цялостния/ подход, то към тази техника се прибавят и много други астрологични фактори и влияния, няма как тя да е извън общата структура и да функционира самостоятелно, сама за себе си. Като някаква система за организиране на годината на човек , обаче тя е много полезна, защото акцентира на индивидуалната воля и усилия, както и играе ролята на ориентир и „съветник“ кога човек да предприеме някакво действие, кога да изчака и т.н.
И сега вече към същността на тази техника.

Първите 52 дни с начало Рожденния ден са под влиянието на Слънцето. Това е най-силния период. Наситен е с нова и благодатна енергия, поради което е особено подходящ за всякакви нови начинания, изяви и проекти. За постъпване на нова работа, за смяна или разширяване на дейността. За всичко, което утвърждава нашата личност и изява в света и обществото. Всеки един Рожден ден е като рестарт на системата ни, чувстваме се обновени и изпълнени с нови сили. Всеки един период обаче също си има „подводните“ камъни, т.е. ние трябва да изразяваме и максимално да се стремим да показваме положителните характеристики на планетата, да не прекаляваме и злоупотребяваме.

Слънцето е щедро, то осветява и дарява живот.

Укрепва достойнството на човека и неговия авторитет. Ако обаче станем прекалено самодоволни, себелюбиви, горди, арогантни, настъпателни и алчни то се отдръпва от своята протекция. И естествено всички гореописани благоприятни действия през този период ще претърпят фиаско.
Следващите 52 дни са под управлението на Луната. Тя е пасивна, приемаща, отразяваща. Ето защо това е период на отдръпване, на почивка, време за занимания със семейни или свързани с дома дела и инициативи. Със
задължения около децата. Време за създаване на семейство. Повишава се емоционалността при човека, той става по- раним. Или започва повече да се грижи и за самия себе си, да обръща внимание на храненето си и себесъхранението си. Характерна е и понижена жизнена активност, изострят се хронични заболявания. Ето защо периодът е подходящ да се обърне внимание на здравето и да се предприеме лечение, най-вече с алтернативни начини и средства.
Следват 52 дни изпълнени с енергичност. Задължителна е физическата активност и динамика. Марс е планетата на действието, ето защо това е период , в който ние сме активния, организиращ и иницииращ фактор, а не средата и обкръжението. В този смисъл може да се осъществи промяна, която преди това сме планирали и обмисляли. Да се предприеме ново начинание. Човек е много конкурентен и решителен през този период и успехът е на негова страна. Може да стартира нов бизнес или да реорганизира настоящия, да спечели конкурс или да направи някакви кардинални нововъведения. Отрицателните прояви са свързани с изопачаване на Марсовата енергия-прекалена настъпателност, агресия, надценяване на собствените сили и възможности. При невнимание се случват и травми и инциденти.
Идва времето за интелектуална и умствена активност, за учене, за квалификация и преквалификация- четвъртия период под управлението на Меркурий. Ако искате да повишите или подобрите своите умения в някаква област от чужди езици до шофьорски курс, да се преместите или да пътувате сега е моментът. Често може да се окажете на подходящото място в подходящото време. Меркурий прави така, че нещата да се случват- бързо и ефективно. Добре е обаче да проявявате гъвкавост и находчивост, самите Вие да сте адаптивни и съобразителни. Това е и период обаче на лъжи, интриги и разочарования. Ето защо не се предоверявайте и подвеждайте.

Следва отново период на разширение и просперитет

– времето на Юпитер. Става така, че Ви се случва нещо приятно и благодатно. При всеки е в различна област. Личната инициатива и действие обаче са задължителни. Идеята е да се използва благоприятното влияние на планетата, за да подобрите живота си. Защото ще се окажете в добра позиция, ще попаднете в благоприятна среда, ще срещнете необходимите хора, ще Ви се окажат подкрепа и покровителство и т.н. но Вие сте тези , които ще канализирате тези „щастливи случайности“ във ваш плюс. Винаги обаче съблюдавайте да не надскочите границите и да се увлечете прекалено много-разточителството, прекаляването и преувеличаването също са Юпитерови нагласи и ситуации.
След усилената изява, работа, учене и стабилизация идва периодът на Венера – време за приятели, развлечения, любов, за приятни занимания. Характеризира се с акцент върху емоционалната и чувствената страна на характера и живота. Най-удачният период да поставите начало на нова връзка, да се ожените, да планирате годишната отпуска, да се срещате с нови хора и да пътувате. Не е време за активни физически натоварвания, както и за сериозни ремонти. Това е време за отпускане и на губене на време с приятели.Тъй като Венера покровителствува и изкуството-добро време за творците. За разкрасяване, за дейности свързани с възстановяването на вътрешната хармония и баланс, за всичко красиво.

И последният седми период e по-интровертен,

насочен към вътрешна работа, укрепване на характера. Време за реорганизиране, проучване и планиране, но не и за действие, за „годишната инвентаризация“, ревизия и равносметка. Това е периодът, през който да отчетете грешките, да се разделите с непотребното и ненужното, за да можете с лекота да започнете новите начинания след Рожденния ден. Най-често се случват неприятни събития.
Информираният и подготвен човек значително увеличава собствения си дял и принос в живота си/а оттук и удовлетворението от постигнатото/, не търси причините в заобикалящите го или каквото и да е друго извън него. Той е авторът, чийто подпис е под творбата с неговото име!
Хубава и жизнерадостна – поредната зимна, снежна, но и красива януарска седмица!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 25, 2017 18:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.