Планетни периоди през личната Слънчева година

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 25, 2017 18:12

Планетни периоди през  личната Слънчева година

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", брой 3/34 , 20 - 26 януари 2017

Свързани публикации

Прекрачвайки прага на всяка една Нова година и оставяйки зад гърба си „старата“ ние винаги отправяме благопожелания за здраве, щастие, успех, благополучие, надежда за по-добър живот и вяра в бъдните 365 дни. Правим анализ, ретроспекция, въздъхваме дълбоко или с носталгия си спомняме за най-радостните мигове от нея. Това съзерцателно състояние на „сбогуване“ обаче се преплита с коренно различните ни нагласи и очаквания за настъпващата. В този преходен период едно от най-интересните четива са астрологичните прогнози за Новата година. По този начин човек сякаш иска да се настрои и подготви, да „надникне“ в бъдещето, да намали „неизвестните“, да се успокои или да влезе във форма за предстоящите задължения.

В астрологията има понятие – Соларна, Слънчева или лична година.

Това е периодът от рожден ден до следващ рожден ден. Неговата продължителност е 365 дни, във високосна година 366 дни, толкова колкото са дните и на календарната година. Разликата обаче е, че ако в календарната 1 ден винаги е първи януари, то при Слънчевата е денят на раждане- Рожденния ден. Например при човек роден на 4 април, първият ден ще е 4 април, а 365-я ще е 3 април на следващата година. Това е принципът. Но при всеки проявлението е индивидуално и се определя от рожденния ден.
Тези 365 дни се разделят на 7 периода от по 52 дни, като последния ден се прибавя към финалния. Всеки един от тях е под управлението на различна планета. Първият е на Слънцето, следващия на Луната, сменя я Марс, след това е Меркурий, той отстъпва на Юпитер, идва ред на владението на Венера и цикъла завършва Сатурн. Изчислението се прави веднъж и се отнася за всяка една Слънчева година. Т.е. тук на фона на общия космически ритъм, който е съвкупност и хармония от индивидуалното движение и цикъл на всяка една планета/общото/ разполагаме личния, персоналния – на всеки един човек/конкретното/ цикъл на неговата ритмичност.
Каква е основната идея? Тъй като всяка една планета има специфично и конкретно влияние, то периода през който тя „властва“ над дните на човек ще има определящо значение и когато той съобрази това, то по един синхронен и естествен начин е в енергията, оставя се в потока на събитията, а не плува срещу течението. Тъй като това е цикъл, той се повтаря, от една страна. От друга тъй като всичко в космоса е на принципа на махалото , то имаме приливи и отливи, подем и отдръпване, активност и пасивност, то и в този случай периодите се разделят на периоди на подем-Слънчев, Марсов, Юпитеров, на пасивност – Лунен, на време за почивка и интелектуални дейности-Меркуриев, на изравняващ- Венерин и на приключващ- под управлението на Сатурн.
Тъй като астрологията използва холистичния/цялостния/ подход, то към тази техника се прибавят и много други астрологични фактори и влияния, няма как тя да е извън общата структура и да функционира самостоятелно, сама за себе си. Като някаква система за организиране на годината на човек , обаче тя е много полезна, защото акцентира на индивидуалната воля и усилия, както и играе ролята на ориентир и „съветник“ кога човек да предприеме някакво действие, кога да изчака и т.н.
И сега вече към същността на тази техника.

Първите 52 дни с начало Рожденния ден са под влиянието на Слънцето. Това е най-силния период. Наситен е с нова и благодатна енергия, поради което е особено подходящ за всякакви нови начинания, изяви и проекти. За постъпване на нова работа, за смяна или разширяване на дейността. За всичко, което утвърждава нашата личност и изява в света и обществото. Всеки един Рожден ден е като рестарт на системата ни, чувстваме се обновени и изпълнени с нови сили. Всеки един период обаче също си има „подводните“ камъни, т.е. ние трябва да изразяваме и максимално да се стремим да показваме положителните характеристики на планетата, да не прекаляваме и злоупотребяваме.

Слънцето е щедро, то осветява и дарява живот.

Укрепва достойнството на човека и неговия авторитет. Ако обаче станем прекалено самодоволни, себелюбиви, горди, арогантни, настъпателни и алчни то се отдръпва от своята протекция. И естествено всички гореописани благоприятни действия през този период ще претърпят фиаско.
Следващите 52 дни са под управлението на Луната. Тя е пасивна, приемаща, отразяваща. Ето защо това е период на отдръпване, на почивка, време за занимания със семейни или свързани с дома дела и инициативи. Със
задължения около децата. Време за създаване на семейство. Повишава се емоционалността при човека, той става по- раним. Или започва повече да се грижи и за самия себе си, да обръща внимание на храненето си и себесъхранението си. Характерна е и понижена жизнена активност, изострят се хронични заболявания. Ето защо периодът е подходящ да се обърне внимание на здравето и да се предприеме лечение, най-вече с алтернативни начини и средства.
Следват 52 дни изпълнени с енергичност. Задължителна е физическата активност и динамика. Марс е планетата на действието, ето защо това е период , в който ние сме активния, организиращ и иницииращ фактор, а не средата и обкръжението. В този смисъл може да се осъществи промяна, която преди това сме планирали и обмисляли. Да се предприеме ново начинание. Човек е много конкурентен и решителен през този период и успехът е на негова страна. Може да стартира нов бизнес или да реорганизира настоящия, да спечели конкурс или да направи някакви кардинални нововъведения. Отрицателните прояви са свързани с изопачаване на Марсовата енергия-прекалена настъпателност, агресия, надценяване на собствените сили и възможности. При невнимание се случват и травми и инциденти.
Идва времето за интелектуална и умствена активност, за учене, за квалификация и преквалификация- четвъртия период под управлението на Меркурий. Ако искате да повишите или подобрите своите умения в някаква област от чужди езици до шофьорски курс, да се преместите или да пътувате сега е моментът. Често може да се окажете на подходящото място в подходящото време. Меркурий прави така, че нещата да се случват- бързо и ефективно. Добре е обаче да проявявате гъвкавост и находчивост, самите Вие да сте адаптивни и съобразителни. Това е и период обаче на лъжи, интриги и разочарования. Ето защо не се предоверявайте и подвеждайте.

Следва отново период на разширение и просперитет

– времето на Юпитер. Става така, че Ви се случва нещо приятно и благодатно. При всеки е в различна област. Личната инициатива и действие обаче са задължителни. Идеята е да се използва благоприятното влияние на планетата, за да подобрите живота си. Защото ще се окажете в добра позиция, ще попаднете в благоприятна среда, ще срещнете необходимите хора, ще Ви се окажат подкрепа и покровителство и т.н. но Вие сте тези , които ще канализирате тези „щастливи случайности“ във ваш плюс. Винаги обаче съблюдавайте да не надскочите границите и да се увлечете прекалено много-разточителството, прекаляването и преувеличаването също са Юпитерови нагласи и ситуации.
След усилената изява, работа, учене и стабилизация идва периодът на Венера – време за приятели, развлечения, любов, за приятни занимания. Характеризира се с акцент върху емоционалната и чувствената страна на характера и живота. Най-удачният период да поставите начало на нова връзка, да се ожените, да планирате годишната отпуска, да се срещате с нови хора и да пътувате. Не е време за активни физически натоварвания, както и за сериозни ремонти. Това е време за отпускане и на губене на време с приятели.Тъй като Венера покровителствува и изкуството-добро време за творците. За разкрасяване, за дейности свързани с възстановяването на вътрешната хармония и баланс, за всичко красиво.

И последният седми период e по-интровертен,

насочен към вътрешна работа, укрепване на характера. Време за реорганизиране, проучване и планиране, но не и за действие, за „годишната инвентаризация“, ревизия и равносметка. Това е периодът, през който да отчетете грешките, да се разделите с непотребното и ненужното, за да можете с лекота да започнете новите начинания след Рожденния ден. Най-често се случват неприятни събития.
Информираният и подготвен човек значително увеличава собствения си дял и принос в живота си/а оттук и удовлетворението от постигнатото/, не търси причините в заобикалящите го или каквото и да е друго извън него. Той е авторът, чийто подпис е под творбата с неговото име!
Хубава и жизнерадостна – поредната зимна, снежна, но и красива януарска седмица!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 25, 2017 18:12
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Райна юли 14, 23:20

    Хареса ми. Научих нещо ново и ми е полезно. Благодаря.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама