Планетите – посланици на необятния космически разум

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 16, 2016 13:32

Планетите – посланици на  необятния космически разум

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 17/ 16-21 септември 2016 година

Свързани публикации

Едно от определенията за астрологията е, че е съвкупност от астрономия, математика и психология.Как се свързват тези на пръв поглед несъвместими части?

Астрономията изследва реалното движение на
небесните тела.

Нейна е заслугата да приближи и разкрие тайните на този иначе отдалечен за нас хората свят, да ни покаже неговата хармония и съвършенство.Математиката от своя страна е наука за числата и пропорциите, за прогресиите и пространствата, за абстрактното.Нейното знание развива и укрепва умозрението ни и така откриваме връзки и закономерности между наглед несвързани неща. А психологията? Отговорът е на Юнг: „Нашата психическа структура повтаря структурата на Вселената и всичко случващо се в Космоса се повтаря в безкрайно малкото и единствено пространство на човешката душа“. Планети, изчисления, душа са думите, до които можем да сведем тези 3 компонента. За да се настрои и усвои астрологичната матрица човек трябва да отчита това 3 D изображение. Нито продължителното наблюдение или съзерцание на планетите, нито знанието за техните цикли, скорост на движение и т.н., нито информативните знания за това какво е човешката душа са ключът към астрологията. Той е в умението да се познават /знание/, да се откриват /съответствие/ влиянията на планетните принципи на земята, в нашия живот, в дейностите ни, събитията, които ни се случват, дори в хората, които ни заобикалят и да се развиват/практика и усъвършенстване/.Самите планети, както частите в едно цяло, също си взаимодействат.Има влияния, които са хармонични, други са дисхармонични, трети са неутрални.
Планетите задават динамиката в хороскопа. Всяка една от тях има свой облик, така както героите в театрална пиеса.И независимо дали жанра е драма или комедия, трагедия или театър на абсурда, както положителния така и отрицателния герой, както смелия, така и страхливия, както суровия, така и нежния, както злия така и състрадателния имат своето място, за да се постигне ефекта на катарзиса или освобождението. Сценариите – темите от живота могат да бъдат най-разнообразни, това обаче което въздейства са качествата, характерите и постъпките на героите.
Да се върнем към астрономията.Според нея нашата планета Земя /със спътник Луната/ е част от Слънчевата система, в която се намират и още няколко планети. Тяхното движение около Слънцето се нарича орбита и според първия закон на Кеплер има формата на елипса. Скоростта им обаче е различна.Земята прави една обиколка за 365 дни, а във високосна година с един повече. Най-малката и намираща се най-близо до Слънцето планета Меркурий се завръща на едно й също място за 88 дни. На Венера това й отнема 224 дни. Марс прави една обиколка за 22 месеца. На най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер са й необходими 4333 денонощия, приблизително 12 години. На Сатурн 28-30 години. На Уран-84 години за един цикъл. На Нептун 165 и на Плутон 248г.

Всяка планета е
управител на
зодиакален знак,

който носи нейните характеристики.Слънцето на Лъв, Луната на Рак.Меркурий на Близнаци и Дева, Венера на Телец и Везни. Марс на Овен, Плутон на Скорпион, Юпитер на Стрелец, Сатурн на Козирог, Уран на Водолей и Нептун на Риби. Така се проявяват планетните енергии по най- хармоничен начин .
За тяхното всеобхватно влияние могат да се приведат безброй много примери, ето няколко: съответствия в човешкото тяло. Слънцето е сърцето, Юпитер черния дроб, Марс – жлъчка и полова система, Венера – бъбреци и др. При жлезите-Юпитер управлява тимусната жлеза, Меркурий- тироидната ,Сатурн и Уран – хипофизата, а Нептун – епифизата.
В музиката – в нотите. До е Слънцето, ре е Меркурий, ми Венера, фа Луна и Земя, сол Марс, ла Юпитер и си Сатурн . И най-сложните композиции са изградени от тези прости и миниатюрни частици.
В природата: златото е свързано със Слънцето, медта с Венера, среброто с Луната, желязото с Марс, калаят с Юпитер, оловото със Сатурн, платината с Уран.
Сладкишите, тортите и всички други захарни изделия се отнасят към Венера, киселите храни – към Меркурий, а лютите – към Марс.
Дните от седмицата също са под различни влияния.Понеделник е ден на Луната, подходящ е за чистене- от дома, до тялото, сърцето и ума. Вторник –денят на Марс е за активна физическа дейност. Срядата е под влияние на Меркурий.През този ден нещата се случват с лекота и бързина-преговори, договори, покупко-продажби, учене. Четвъртък е под влиянието на Юпитер.Ето защо ориентацията тук е към духовното,към облагородяване на сърцето. Петък е денят на Венера – ден за любов, лични взаимоотношения. Съботата е под влиянието на Сатурн – ден за служене на Бога, за отдаване на почит към предците. И неделя на Слънцето – ден за веселие, за изява на съзидателната сила.
При хората-децата са Слънце, жените най-вече майките –Луна, младежите-Меркурий, младите жени-Венера, мъжете Слънце и Марс, възрастните хора-Сатурн, учители, духовници, мъдри хора-Юпитер, нетрадиционалисти-Уран, трансформатори-Плутон, идеалисти-Нептун.
Проявлението на планетите е на всяко ниво от нашия живот, във всичко.Разбира се и във всеки един човек без изключение. Центърът е отново Слънцето-зодиакалния знак /Овен, Телец и т.н./.И отново около него гравитират в един преносен смисъл всички останали планети, които определят характера му.

Слънцето е нашата
индивидуалност,
разум съзнание.

Луната-емоциите, навиците, ежедневието, подсъзнанието.Меркурий-ума, словото, интелекта, начина ни на общуване.Венера-чувствата, това, което харесваме, финанси.Марс-воля, как действаме.До тук планетите се наричат вътрешни и в най-съдържателна степен описват характера.Следващите две Юпитер и Сатурн се наричат социални, защото са индикация за реализацията на човека в обществото. Добре поставени те осъществяват плавна връзка на човека със социума, реализация, не добре поставени действат дезадаптивно на индивида-сякаш той действа в противоречие или борба с обществените норми и порядки. Останалите 3 се наричат транссатурнови, защото орбитите им са след Сатурн или също трансцендентни, тъй като влияят на цяло едно поколение, поради по-бавното си движение.Оказват влияние най-вече чрез по –мащабни събития или работят на вътрешно, духовно ниво.
Защо планетите са важни?

Защото те влияят на
Земята, а оттам и на
самите нас.

Влияят на всичко онова, което „вирее“ на планетата, независимо дали е обществена структура, фирма, природно образувание, човек, животно, растение, дейност. Всяка една от тях си има свое предназначение.Така се постига баланса и хармонията в света. Съответно всяка една от енергиите на планетите може да е конструктивна, съграждаща или деструктивна, рушаща, например при Марс-решителност, лидерство или омраза и агресия.
Какво е чисто практическото приложение в живота на всеки един от нас? Когато се настроим към енергията на планетата ние сме в хармония с по-глобалните процеси във Вселената. Това е като да се движиш по, а не срещу течението. Като да използваш приливната вълна, а не отлива.Като да действаш, през светлата част на деня /Слънце/ и да почиваш през тъмната /Луна/. Както е казано и в Еклесиаст:“ Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето: Време за раждане, и време за умиране; Време за насаждане, и време за изкореняване насаденото…“
Циклите на планетите задават и цикличност в нашия живот. Животът ни е разделен на цикли под влияние на различните планети/1,7,14,21 и т.н години/, всяка седмица, всеки лунен месец-новолуние, пълнолуние и отново, всяка наша слънчева година от един рожден ден до следващия също има своите цикли и т.н.Тази повтаряемост показва, че съществуванието ни не е хаотичен сбор от моменти и събития, а е настроен според някакви по-висши закони и закономерности, изучаването на които подпомага т.нар. информиран избор на човека.

На 16 септември
в 22:05 ч. е Пълнолуние.

Винаги двете седмици /намаляваща Луна/ до следващото Новолуние е период, в който можем да поразчистим и се „разделим“ със стари или непотребни вещи, предмети или каквото и да е друго, което приемаме за нефункционално и ненужно в живота ни!
Успешни и усмихнати септемврийски дни!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 16, 2016 13:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.