Планетите – посланици на необятния космически разум

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 16, 2016 13:32

Планетите – посланици на  необятния космически разум

Едно от определенията за астрологията е, че е съвкупност от астрономия, математика и психология.Как се свързват тези на пръв поглед несъвместими части?

Астрономията изследва реалното движение на
небесните тела.

Нейна е заслугата да приближи и разкрие тайните на този иначе отдалечен за нас хората свят, да ни покаже неговата хармония и съвършенство.Математиката от своя страна е наука за числата и пропорциите, за прогресиите и пространствата, за абстрактното.Нейното знание развива и укрепва умозрението ни и така откриваме връзки и закономерности между наглед несвързани неща. А психологията? Отговорът е на Юнг: „Нашата психическа структура повтаря структурата на Вселената и всичко случващо се в Космоса се повтаря в безкрайно малкото и единствено пространство на човешката душа“. Планети, изчисления, душа са думите, до които можем да сведем тези 3 компонента. За да се настрои и усвои астрологичната матрица човек трябва да отчита това 3 D изображение. Нито продължителното наблюдение или съзерцание на планетите, нито знанието за техните цикли, скорост на движение и т.н., нито информативните знания за това какво е човешката душа са ключът към астрологията. Той е в умението да се познават /знание/, да се откриват /съответствие/ влиянията на планетните принципи на земята, в нашия живот, в дейностите ни, събитията, които ни се случват, дори в хората, които ни заобикалят и да се развиват/практика и усъвършенстване/.Самите планети, както частите в едно цяло, също си взаимодействат.Има влияния, които са хармонични, други са дисхармонични, трети са неутрални.
Планетите задават динамиката в хороскопа. Всяка една от тях има свой облик, така както героите в театрална пиеса.И независимо дали жанра е драма или комедия, трагедия или театър на абсурда, както положителния така и отрицателния герой, както смелия, така и страхливия, както суровия, така и нежния, както злия така и състрадателния имат своето място, за да се постигне ефекта на катарзиса или освобождението. Сценариите – темите от живота могат да бъдат най-разнообразни, това обаче което въздейства са качествата, характерите и постъпките на героите.
Да се върнем към астрономията.Според нея нашата планета Земя /със спътник Луната/ е част от Слънчевата система, в която се намират и още няколко планети. Тяхното движение около Слънцето се нарича орбита и според първия закон на Кеплер има формата на елипса. Скоростта им обаче е различна.Земята прави една обиколка за 365 дни, а във високосна година с един повече. Най-малката и намираща се най-близо до Слънцето планета Меркурий се завръща на едно й също място за 88 дни. На Венера това й отнема 224 дни. Марс прави една обиколка за 22 месеца. На най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер са й необходими 4333 денонощия, приблизително 12 години. На Сатурн 28-30 години. На Уран-84 години за един цикъл. На Нептун 165 и на Плутон 248г.

Всяка планета е
управител на
зодиакален знак,

който носи нейните характеристики.Слънцето на Лъв, Луната на Рак.Меркурий на Близнаци и Дева, Венера на Телец и Везни. Марс на Овен, Плутон на Скорпион, Юпитер на Стрелец, Сатурн на Козирог, Уран на Водолей и Нептун на Риби. Така се проявяват планетните енергии по най- хармоничен начин .
За тяхното всеобхватно влияние могат да се приведат безброй много примери, ето няколко: съответствия в човешкото тяло. Слънцето е сърцето, Юпитер черния дроб, Марс – жлъчка и полова система, Венера – бъбреци и др. При жлезите-Юпитер управлява тимусната жлеза, Меркурий- тироидната ,Сатурн и Уран – хипофизата, а Нептун – епифизата.
В музиката – в нотите. До е Слънцето, ре е Меркурий, ми Венера, фа Луна и Земя, сол Марс, ла Юпитер и си Сатурн . И най-сложните композиции са изградени от тези прости и миниатюрни частици.
В природата: златото е свързано със Слънцето, медта с Венера, среброто с Луната, желязото с Марс, калаят с Юпитер, оловото със Сатурн, платината с Уран.
Сладкишите, тортите и всички други захарни изделия се отнасят към Венера, киселите храни – към Меркурий, а лютите – към Марс.
Дните от седмицата също са под различни влияния.Понеделник е ден на Луната, подходящ е за чистене- от дома, до тялото, сърцето и ума. Вторник –денят на Марс е за активна физическа дейност. Срядата е под влияние на Меркурий.През този ден нещата се случват с лекота и бързина-преговори, договори, покупко-продажби, учене. Четвъртък е под влиянието на Юпитер.Ето защо ориентацията тук е към духовното,към облагородяване на сърцето. Петък е денят на Венера – ден за любов, лични взаимоотношения. Съботата е под влиянието на Сатурн – ден за служене на Бога, за отдаване на почит към предците. И неделя на Слънцето – ден за веселие, за изява на съзидателната сила.
При хората-децата са Слънце, жените най-вече майките –Луна, младежите-Меркурий, младите жени-Венера, мъжете Слънце и Марс, възрастните хора-Сатурн, учители, духовници, мъдри хора-Юпитер, нетрадиционалисти-Уран, трансформатори-Плутон, идеалисти-Нептун.
Проявлението на планетите е на всяко ниво от нашия живот, във всичко.Разбира се и във всеки един човек без изключение. Центърът е отново Слънцето-зодиакалния знак /Овен, Телец и т.н./.И отново около него гравитират в един преносен смисъл всички останали планети, които определят характера му.

Слънцето е нашата
индивидуалност,
разум съзнание.

Луната-емоциите, навиците, ежедневието, подсъзнанието.Меркурий-ума, словото, интелекта, начина ни на общуване.Венера-чувствата, това, което харесваме, финанси.Марс-воля, как действаме.До тук планетите се наричат вътрешни и в най-съдържателна степен описват характера.Следващите две Юпитер и Сатурн се наричат социални, защото са индикация за реализацията на човека в обществото. Добре поставени те осъществяват плавна връзка на човека със социума, реализация, не добре поставени действат дезадаптивно на индивида-сякаш той действа в противоречие или борба с обществените норми и порядки. Останалите 3 се наричат транссатурнови, защото орбитите им са след Сатурн или също трансцендентни, тъй като влияят на цяло едно поколение, поради по-бавното си движение.Оказват влияние най-вече чрез по –мащабни събития или работят на вътрешно, духовно ниво.
Защо планетите са важни?

Защото те влияят на
Земята, а оттам и на
самите нас.

Влияят на всичко онова, което „вирее“ на планетата, независимо дали е обществена структура, фирма, природно образувание, човек, животно, растение, дейност. Всяка една от тях си има свое предназначение.Така се постига баланса и хармонията в света. Съответно всяка една от енергиите на планетите може да е конструктивна, съграждаща или деструктивна, рушаща, например при Марс-решителност, лидерство или омраза и агресия.
Какво е чисто практическото приложение в живота на всеки един от нас? Когато се настроим към енергията на планетата ние сме в хармония с по-глобалните процеси във Вселената. Това е като да се движиш по, а не срещу течението. Като да използваш приливната вълна, а не отлива.Като да действаш, през светлата част на деня /Слънце/ и да почиваш през тъмната /Луна/. Както е казано и в Еклесиаст:“ Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето: Време за раждане, и време за умиране; Време за насаждане, и време за изкореняване насаденото…“
Циклите на планетите задават и цикличност в нашия живот. Животът ни е разделен на цикли под влияние на различните планети/1,7,14,21 и т.н години/, всяка седмица, всеки лунен месец-новолуние, пълнолуние и отново, всяка наша слънчева година от един рожден ден до следващия също има своите цикли и т.н.Тази повтаряемост показва, че съществуванието ни не е хаотичен сбор от моменти и събития, а е настроен според някакви по-висши закони и закономерности, изучаването на които подпомага т.нар. информиран избор на човека.

На 16 септември
в 22:05 ч. е Пълнолуние.

Винаги двете седмици /намаляваща Луна/ до следващото Новолуние е период, в който можем да поразчистим и се „разделим“ със стари или непотребни вещи, предмети или каквото и да е друго, което приемаме за нефункционално и ненужно в живота ни!
Успешни и усмихнати септемврийски дни!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 16, 2016 13:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 919 201 преглеждания