Пилигрим* възхити публика с книгата си „Камино: Пътят на завръщането”

Милена Митева
От Милена Митева май 10, 2018 10:11

Пилигрим* възхити публика с книгата си „Камино: Пътят на завръщането”

Акценти

  • Тихомир Иванов бе гост на Културния център в града и заинтригува присъстващите със своята лична история, описана в книгата по пътя си до едно от трите свещени места в света, намиращо се в Испания – катедралата Сантяго де Компостела

Свързани публикации

Млад поклонник презентира дебютната си книга „Камино: Пътят на завръщането” в Харманли. Тихомир Иванов бе гост на Културния център в града и заинтригува присъстващите със своята лична история, описана в книгата по пътя си до едно от трите свещени места в света, намиращо се в Испания – катедралата Сантяго де Компостела. Там се намират мощите на Св. Иаков (един от дванадесетте апостоли на Христос).
Авторът в самото начало сподели, че четивото е любопитно както заради самото приключение, така и с това, че има документален разказ за всички реалности на Ел Камино: особеностите на френски маршрут, изминатите километри, условията в албергетата, географските и исторически забележителности и не на последно място впечатленията, личните му преживявания, и промяната му като човек по пътя.
Пред присъстващите 33-годишният автор сподели мотивите си да тръгне по 800 километровия маршрут Ел Камино (На Пътя), с което „грабна” публиката:
„Неблагоприятната семейна среда, в която израснах, ме стимулира още от малък да търся отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация „Същност“, имах възможността да наблюдавам и да работя в реална среда над собствените си и чужди его-модели. Придобитото знание ме подтикна да продължа пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота ми, се озовавах на Камино де Сантяго.”
По време на разказа на поклонника публиката бе затаила дъх от разказа му за романа – пътепис, личните преживяване и някои от описаните случки в четивото. Ученическата аудиторията, която преобладаваше в залата, задаваше любопитни въпроси за предизвикателствата по пътя на Тихомир.
Срещата продължи два часа, а на края по-любопитните си закупиха книгата „Камино: Пътят на завръщането” и получиха автограф.

*пилигрим
Поклонник или пилигрим е човек, който предприема пътешествие до свещено място. Често това включва изминаването на дълъг път. Примери са християните, които посещават Божи гроб, мюсюлмани, които посещават Мека, евреи на път към Йерусалим и т.н.

*Ел Камино
Векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на Св. Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеш от поклонници, вървели по този път от хилядолетия. Свещеният път може да се мине и с велосипед или на кон.
Смята се за успешно преминат, ако са изминати 100 км пеша или 200 км с велосипед или на кон.

Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакалавърска степен по телевизионна журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен „продуцент в екранните изкуства“ от НАТФИЗ.
Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането“ Тихомир Иванов учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Милена Митева
От Милена Митева май 10, 2018 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.