Пилигрим* възхити публика с книгата си „Камино: Пътят на завръщането”

Милена Митева
От Милена Митева май 10, 2018 10:11

Пилигрим* възхити публика с книгата си „Камино: Пътят на завръщането”

Акценти

  • Тихомир Иванов бе гост на Културния център в града и заинтригува присъстващите със своята лична история, описана в книгата по пътя си до едно от трите свещени места в света, намиращо се в Испания – катедралата Сантяго де Компостела

Свързани публикации

Млад поклонник презентира дебютната си книга „Камино: Пътят на завръщането” в Харманли. Тихомир Иванов бе гост на Културния център в града и заинтригува присъстващите със своята лична история, описана в книгата по пътя си до едно от трите свещени места в света, намиращо се в Испания – катедралата Сантяго де Компостела. Там се намират мощите на Св. Иаков (един от дванадесетте апостоли на Христос).
Авторът в самото начало сподели, че четивото е любопитно както заради самото приключение, така и с това, че има документален разказ за всички реалности на Ел Камино: особеностите на френски маршрут, изминатите километри, условията в албергетата, географските и исторически забележителности и не на последно място впечатленията, личните му преживявания, и промяната му като човек по пътя.
Пред присъстващите 33-годишният автор сподели мотивите си да тръгне по 800 километровия маршрут Ел Камино (На Пътя), с което „грабна” публиката:
„Неблагоприятната семейна среда, в която израснах, ме стимулира още от малък да търся отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация „Същност“, имах възможността да наблюдавам и да работя в реална среда над собствените си и чужди его-модели. Придобитото знание ме подтикна да продължа пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота ми, се озовавах на Камино де Сантяго.”
По време на разказа на поклонника публиката бе затаила дъх от разказа му за романа – пътепис, личните преживяване и някои от описаните случки в четивото. Ученическата аудиторията, която преобладаваше в залата, задаваше любопитни въпроси за предизвикателствата по пътя на Тихомир.
Срещата продължи два часа, а на края по-любопитните си закупиха книгата „Камино: Пътят на завръщането” и получиха автограф.

*пилигрим
Поклонник или пилигрим е човек, който предприема пътешествие до свещено място. Често това включва изминаването на дълъг път. Примери са християните, които посещават Божи гроб, мюсюлмани, които посещават Мека, евреи на път към Йерусалим и т.н.

*Ел Камино
Векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на Св. Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеш от поклонници, вървели по този път от хилядолетия. Свещеният път може да се мине и с велосипед или на кон.
Смята се за успешно преминат, ако са изминати 100 км пеша или 200 км с велосипед или на кон.

Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакалавърска степен по телевизионна журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен „продуцент в екранните изкуства“ от НАТФИЗ.
Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането“ Тихомир Иванов учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Милена Митева
От Милена Митева май 10, 2018 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.