Петнадесет години ползотворно приятелство

Лора Величкова
От Лора Величкова септември 24, 2015 10:21

Петнадесет години ползотворно приятелство

Поводът за празничната среща, състояла се на 21 септември 2015 година между персонала и домуващите в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВУИ) – с. Малко Шарково и техните приятели от Германия, бе 15-годишнината на едно сътрудничество с изключително хуманна цел. Дружба с ползотворно минало, сърдечно настояще и благородни планове за бъдещето. Контактите между това социално заведение, намиращо се на територията на община Болярово, и немските му покровители продължават вече десетилетие и половина – все така резултатни и непрестанни. Защото се основават на една обща двустранна, искрена кауза – добротворството и неподправената сърдечност!

Ако обърнем поглед назад, в паметта ни ще възкръсне споменът за един телевизионен репортаж, излъчен от немската журналистка Инге Бел през 2000 – та година. Скоро след това сътрудници на Ландшафтсербанд Райланд посещаватДВУИ тук, в България, край село Малко Шарково. Виждайки лошите битови условия, те решават жилищата да бъдат санирани.

Паралелно с това е създадено Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина, в тясна връзка с LVR. Оттогава и до днес LVR и сдружението подпомагат системно дома в Малко Шарково.

През 2007 г. бе създадено Защитеното жилище в град Болярово. С тяхно съдействие персоналът е обучаван нееднократно. Оказва се финансова помощ, пристигат дарения с дрехи и продукти, извършват се ремонти на сградите. Освен това за нуждите на ДВУИ бяха дарени 4 микробуса. Наистина похвална щедрост!

На 21 септември от далечна Германия пристигнаха: Паул Хайдрих, Вили Гьобелс, Ролф Флис, Удо Хаймбюргер и жизнерадостната Инге Бел, придружена от своя български фоторепортер Цветан Недков (Цецо).

Драги гости за сърдечните домакини бяха също: Златка Грудева от сдружението „Егида”, Фани Михайлова (директор на дома в с. Маленово), бившият секретар на общината Ангел Тодоров (и скъп приятел на немската делегация).

Като гости, но и като своеобразни домакини за своите приятели от Германия присъстваха кметът на община Болярово Христо Христов и кметският наместник на с. Малко Шарково Тодорка Метаксова.

Пъстра и зрелищна бе програмата, подготвена от момичетата със съдействието на техните ръководителки. И мажоретният танц, и останалите изпълнения предизвикаха аплодисментите на очарованата публика. Накрая и участничките, и гостите се уловиха на общо хоро. А общи снимки за спомен запечатаха срещата.

С приветствие към всички се обърна Дафинка Георгиева, директор на ДВУИ и филиала му в град Болярово. Развълнувано прозвучаха нейните топли, затрогващи думи. От името на немските гости думата поиска Паул Хайдрих. Той направи подробна равносметка на стореното досега, връщайки се в своите спомени. Той даде и някои препоръки, продиктувани от приятелска добродетелност за ежедневието на домуващите. Последваха и други изказвания от немска страна – на Вили Гьобелс, Инге Бел и др. Свое изявление, подплатено от благодарности и оптимизъм, направи и кметът на община Болярово Христо Христов. А после връчи благодарствени адреси и сувенири на немските ни приятели.

Цветя и подаръци връчи и госпожа Грудева – както на гостите от Германия, така и на ДВУИ.

С много вълнения беше съпроводен този ден. Прозвучаха безброй хубави думи. Но във всички тях звучеше всеобщата увереност, че това ползотворно, мило приятелство трябва да продължи. Така и ще бъде! Направеното досега е неимоверно много. Но и занапред ще бъдат сторени безброй подобрения в името на тази високохуманна кауза.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Лора Величкова
От Лора Величкова септември 24, 2015 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.