Петър Петров стана “Цар на виното” в Любимец тази година

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2017 11:26

Петър Петров стана “Цар на виното” в Любимец тази година

С много песни, танци и весело настроение, на 14 февруари Любимец отбеляза празника Трифон Зарезан. Той започна с ритуално зарязване в лозовите масиви на Вила Любимец, в близост до града. Там отец Трифон Караджонов отслужи празничен водосвет, който нарече виносвет. Свещеникът пожела здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.
За да спазят традицията, тук бяха дошли кметът инж. Анастас Анастасов, Аничка Колева – президент на Ротари клуб „Любимец“, Благой Жечев – управител на „Вила Любимец“, ръководни служители на общината, ротарианци, производители на вино и гости.
Специален гост на тържеството бе Станислав Дечев – бивш Областен управител на Хасково и кандидат за народен представител в 44 Народно събрание.
В обреда се включиха всички присъстващи, които след това се хванаха на кръшно хоро.
След ритуала, гости и организатори се отправиха към центъра на града, където под звуците на оркестър „Харизма“ – Димитровград се пееха български народни песни и се виеха кръшни хора. В празничната програма се включиха и танцьорите от ТС „Сакарци“, които направиха празника още по-вълнуващ. Малки и големи се събраха на празнична веселба и с нетърпение очакваха резултатите от конкурса за „Най-добро домашно младо вино“.
Надпреварата между майсторите – винари стартира на 12 февруари, когато производителите, желаещи да се включат в нея, предоставиха проби от тазгодишните еликсири. Според дегустационната комисия първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Петър Петров от Любимец. Той получи от заместник- кмета Илия Илиев 50-литрово дъбово буре и корона „Цар на виното“.
На второ място бе оценено произведеното от Иван Иванов, на когото бе дадено дъбово буре – 30 литра. Трети бе класирано питието на Ангел Тананов. Той се сдоби с оригинална немска лозарска ножица.
Специална награда в категорията „бяло вино“ спечели Красимир Лулчев, който получи ръчно изрисувана декантера.
И тази година Винарска къща „Кончерто Уайнъри” предлагаше на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов – вкусна скара.
Празникът не мина и без превърналият се в традиция базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, мъфини, кекс, уникални мартеници, сувенири за Св. Валентин, бяха част от предлаганите стоки.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2017 11:26
Напиши коментар

2 коментара

  1. винар февруари 17, 11:30

    В Любимец имаше голям винпром какво стана с него?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.