Пет трика срещу зъбен камък

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 18, 2018 07:12

Пет трика срещу зъбен камък

Акценти

  • Търкането на зъбите с портокалова кора е икономично решение, което може да отстрани зъбния камък в ранен етап.

Свързани публикации

Зъбният камък е подценяван проблем, заради който често отглагаме посещението при зъболекаря, мислейки, че не е толкова сериозно. А всъщност може е от ключово значение за здравето на вашите зъби.
Накратко за зъбния камък
Зъбният камък е нещо, което много хора подценяват, но може да е основният причинител на сериозни дентални проблеми. Независимо колко добра орална хигиена спазвате, в устата винаги има някакви микроби или бактерии, които когато се обединят с остатъци от храна и протеини, образуват плака.
Плаката се натрупва от вътрешната страна на зъбите, под линията на венците и на по-труднодостъпните за четката за зъби места. Когато плаката престои, тя се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Ако плаката е мека и лепката, то зъбният камък е твърд и не може да бъде така лесно почистен.
Води до лош дъх, кариеси, гингивит, а според някои изследвания дори до проблеми със сърцето.
5 трика срещу зъбен камък
Алое вера
Алое вера е растение, което е универсално природно лекарство и може да ви помогне дори при борбата със зъбния камък. Причината – има антимикробно действие и е богато на антиоксиданти. Пригответе си паста от 1ч.л. гел от алое вера, 4с.л. растителен глицерин, 3ч.л. сода бикарбонат, 10 капки лимоново етерично масло и 1 непълна чаша с вода. Пастата нанасяйте по зъбите преди измиване сутрин и вечер, търкайте известно време, изплакнете и след това измийте с обикновена паста за зъби.
Портокалова кора
Търкането на зъбите с портокалова кора е икономично решение, което може да отстрани зъбния камък в ранен етап. Установено е, че грапавата повърхност лесно обира микробите и плаката. В продължение на седмица търкайте зъбите с портокалова кора всеки ден по 2 минути.
Паста от богати на витамин С плодове
Богатите на витамин С плодове имат силно антибактериално действие и убиват микробите в устата. Освен това почистват отлично зъбите и ги правят по-бели. За най-добри резултати се препоръчва да ползвате ягоди или домат. Направете ги на гъсто пюре, с което да натриете зъбите. Оставете така 5 минути и изплакнете. Правете процедурата 2 пъти седмично.
Конец за зъби
Един от най-ефикасните методи за елиминиране и превенция срещу зъбния камък е ползването на конец за зъби след хранене. Така ще сте сигурни, че сте почистили плаката и няма да допускате да се натрупа и втвърди. Важното е да сте внимателни, когато почиствате зъбите под линията на венците, защото мястото е чувствително, лесно може да порежете венците и да си отворите рана.
Променено меню
Има някои храни, които също помагат за справяне със зъбния камък. Фурмите са едни от тях – дъвченето им води до повишено слюноотделяне, което пък помага при зъбен камък. Същото се получава и при консумация на по-пикантни храни. Може да сложите сусам към паста за зъби, за да получите абразивна основа, която да търка зъбния камък, без да наранява емайла.
Как да предотвратите натрупване на зъбен камък?
– Мийте зъбите редовно – сутрин и вечер по 2 минути;
– Изплаквайте устата добре след всяко хранене;
– Използвайте електрическа четка за зъби за по-ефикасно почистване;
– Избягвайте или намалете захарните продукти;
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 18, 2018 07:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.