Пет дървета в област Хасково са обявени за вековни

Милена Митева
От Милена Митева февруари 23, 2019 11:36

Пет дървета в област Хасково са обявени за вековни

Общо пет дървета на територията на област Хасково са обявени за вековни със заповед на министъра на околната среда и водите.
Четири са от вида дръжкоцветен дъб и се намират в местността „Идимирли“ край Хасково. Дъбовете са на възраст между 270 и 350 години, високи са около 12 метра, с обиколка на стъблата от 3,80 до 4,80 метра. С тях вековните дървета в Хасково със защитен статут от закона вече са пет.
Предложението за обявяването на дъбовете е на Стефан Айвазов. Студентът от Хасково природолюбител и член на младежкия екоклуб към екоинспекцията.
След извършена проверка на място от експерти по биоразнообразие от РИОСВ – Хасково, и представители от Общината е констатирано, че дърветата са в добро състояние и е направено предложение до МОСВ за обявяване им за вековни. Заповедта e обнародвана в „Държавен вестник“.
Със същата заповед за вековно е обявено и дърво от вида благун. То се намира в землището на с. Орлов дол, общ. Тополовград. Дървото е на възраст около 300 години, с височина – 20 м и обиколка на ствола – 3,70 м.
След обявяването на дърветата за защитени и забележителни, собствениците на имотите, в които се намират – общините Хасково и Тополовград, трябва да ги обозначат с информационно-указателни табели, както и да полагат грижи за опазването им от унищожаване или увреждане. Нарушителите на тази заповед носят административно наказателна отговорност.
Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние.

Снимка: Интернет

Милена Митева
От Милена Митева февруари 23, 2019 11:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 470 103 преглеждания