„Песните на Кичка Савова“ събраха самодейци от областта

Милена Митева
От Милена Митева май 7, 2017 14:14

„Песните на Кичка Савова“ събраха  самодейци от областта

Самодейци от региона взеха награди от седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Песните на Кичка Савова“. Той се състоя в село Сладун, Свиленградско през изминалата неделя. От него с три награди могат да се похвалят възпитаниците на Руси Стайков от детската музикална школа към НЧ “Дружба – 1870“ – Харманли.
Тригодишната Иехая Желязкова взе злато при индивидуалните изпълнители.
В дебютното си участие на фестивал тя грабна сърцата на журито и публиката с песента „Мари момиченце, мънико“ и „Мете мома дворове“.
Със сребърно признание за участието е удостоен десетгодишният Христо Генев за изпълнението си на бавна мелодия и ръченица с гайда.
Въстаничката му Джоана Димова стана трета в класацията на журито за бавна мелодия и новозагорско хоро на гъдулка.
„Благовеста Генчева и Вероника Шекирова също взеха участие с народни песни и се представиха достойно според мнението на Николай Николаев“, сподели ръководителят на талантите.
Сребро при индивидуалните изпълнители при възрастните заслужиха Георги Куртев от Доситеево, Стоил Йорданов от село Орешец и Димитър Вълков от село Черна Могила, който представи читалището на село Бисер.
При групите за автентичен фолклор златен медал заслужи група „Герганин извор“ на село Бисер.
Със сребърни награди са съставите за автентичен фолклор „Доситеевски напеви“ – Доситеево, и групата за автентичен фолклор „Орешенски баби“, село Орешец. При детските фолклорни групи златен медал грабна фолклорен клуб „Загрей“, а бронзов „Нашенче“ – Доситеево.
Организатор на събитието бе читалище „Изгрев-1928“ в селото с финансовата подкрепа на община Свиленград.
По време на кон- курсната програма се представиха певчески групи и танцови състави от 12 общини в страната. В надпреварата за голямата награда на фестивала и медалите в отделните категории се включиха 42 групи и над 40 индивидуални изпълнители.
През двата дни на фестивала селото бе посетено от над 700 души. За доброто настроение на участници, жители и гости пяха тракийските изпълнители Тонка Колева и Тенчо Тенчев.
Изпълнителите и публиката имаха възможността да разгледат изложбата „Облеклото в Свиленградския край от началото на 20 век“, на която бяха представени носии от селата в региона.

Журито, което оценява самодейците, бе в състав: председател – Николай Николаев – музикант и водещ на предаването „От извора песен се лее“, Дарина Славчева – народна певица и солист в ансамбъл „Тракия“, Петър Георгиев – народен певец и солист на Северняшки ансамбъл в Плевен, и Кичка Савова – патрон на фестивала.

Милена Митева
От Милена Митева май 7, 2017 14:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 147 008 преглеждания