Песента е жива

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 11, 2020 08:27

Песента е жива

Акценти

  • Регионален вестник, # 27/911 година XVII, 10 - 16 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Елена Митева | Исторически музей – Свиленград

Поредното доказателство за силата на човека и неговият принос за популяризирането на родния край, за съхранената памет е новооткритата възпоменателна плоча на народната певица Кичка Савова в родното й село Сладун. Така е отредила природата, че човек да бъде най-силен там, където се докосва до родовия корен.

В граничното село,  преди 85 г. се ражда народната певица

с кадифения глас – Кичка Савова. Тук тя израства с народната песен у дома, където всички свирят и пеят. Тя се изявява на много читалищни сцени в страната, пее на различни концерти у нас и в чужбина (Италия, Русия, Гърция, Турция). Топлият й, мек като кадифе глас, я отвежда твърде млада в радио “Стара Загора”, където записва над 80 свои песни. Те се пазят и във фонда на радио “София”и радио “Пловдив”.
Тя е от онази първа генерация народни певици, които след 1944 г. поемат пътя на професионалното пеене наред с Гюргя Пинджурова, Мита Стойчева, Стайка Гьокова и др. и се явява ревностен продъжител на народно- песенната ни традиция.
През своя творчески път изпълнителката се изявява и като художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Тя е сред съоснователите на ансамбъл “Загоре” и негова солистка.
Две години след смъртта си Кичка Савова получи още един знак на почит от своите земляци: в центъра на село Сладун, по идея на кметския наместник Стефан Стоянов, се откри възпоменателна плоча на тракийската певица. Всъщност тя още приживе усети заслуженото уважение от своите земляци, които организираха национален фестивал в нейна чест, наречен „С песните на Кичка Савова“. И се превърна в традиция.
Колко като нея можеха да се похвалят с подобна национална проява. Всяка година, вече 10 с изключение на 2020-та, с. Сладун два дни събира изпълнители на народни песни от цялата страна и прославя песните от с. Сладун.
Пред паметната плоча, която ще вменява и на идните поколения да знаят и помнят кметският наместник на с. Сладун – Стефан Стоянов, с вълнение заяви, че Кичка им е завещала любовта към тракийската песен, с която всички тук са закърмени още от люлката. И че онази омайна тракийска мелодия все ще звучи в душите на всички, а кадифеният й глас все ще изпълнява песните от родния Сладун, ще ги буди и в труден час, и в минути на радост ще им напомня за българския дух, за жаждата за живот на тракийските бежанци и техните наследници, сред които са всички местните жители все тракийски бежанци.

„И докато звучи песента й тук, селото ни ще е живо“.

На церемонията по откриването на възпоменателната плоча в село Сладун се събраха нейни близки, ученици и съселяни, присъстваха и семействата на сина и дъщерята на Кичка Савова.
“И на мен ми е трудно, защото се вълнувам, – каза в словото си Стефка Здравкова, дъщеря на певицата. Това, което се случва тук, е знаменателен акт, защото не само се запазва творчеството живо, а споменът за майка ми, която се е родила и отраснала в това село. Това е пример пред цяла България как се пазят ценностите, за да се запазим българи”.

Народната певица е печелила много награди

за популяризирането на тракийската песен в страната и чужбина. Носител е на високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостна изпълнителска дейност „Златна лира“, както и на най-високата награда на Централния комитет на Тракийските дружества в България – златен медал „Капитан Петко войвода“. За особения ѝ̀ принос към съхранението, развитието и популяризирането на тракийския фолклор в страната и чужбина е удостоена с почетния знак на град Стара Загора и почетния плакет на град Свиленград. Но най-голяма радост и награда бяха нейните ученици. На официалната церемония в с. Сладун нейната ученичка, народната певица и музикален педагог, Дарина Славова, заяви:
“За всички нас Кичка Савова е много повече от народна певица. Тя е една личност, която е оказала съществено влияние в нашия личен живот, не само професионален. Цялото си уважение ще го изразя, като изпълня първата песен, която научих от нея – Сладунската песен “Пиле пее по небето”. И тя – Дарина Славчева, запя жътварската песен от Сладун.
Възпоменателната плоча откриха кметът на община Свиленград – Анастас Карчев, и кметският наместник на село Сладун – Стефан Стоянов. Положени бяха венец и цветя на признателност от присъстващите.
Тази плоча ще напомня за песента и съхранената памет по незабравимата народна певица Кичка Савова и всеки, който мине през селото, може да положи стрък цвете. Тук хубавата народна песен се вдишва с първата глътка въздух и първата глътка мляко. И в радост и мъка тракийските българи все пеят. А тя – песента им, се рее из въздуха и ни зарежда. И земна, и космическа, и истинска, извираща из дълбините на сърцето, така както звучат песните на Кичка Савова, която като всички тук е потомък на тракийски бежанци от Одринска Тракия (Смаилчево, Узгаш, Ново село, Куруджикьой, Енеджия, от Лозенград и Одрин), чиито предци са намерили пристан в с. Сладун.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 11, 2020 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама