Пенсионер изпълни мечтата си – стана шофьор на 80 години

Милена Митева
От Милена Митева октомври 20, 2018 08:19

Пенсионер изпълни мечтата си –  стана шофьор на 80 години

Пенсионер, на 80 години, изпълни мечтата си и взе шофьорска книжка. Христоз Стайков, успешно се справи с практическия изпит и реши листовките, за което изпитващите без колебание му разрешиха да шофира.
Бай Христоз живее в село Троян и взел решението да се запише на курс, след като здравето на съпругата му не било добро и се налагало да пътуват постоянно по болници. Културни отказите на неговите познати го амбицирали да си изкара книжка и да стане пълноправен участник в движението по пътищата. Стартирайки начинанието най-невероятното нещо за него се оказало компютъра. До онзи момент възрастният човек никога не е използвал такава техника.
Инструкторът Братан Братанов му осигурил компютър, след което Христоз си прекарал интернет на село и започнал да решава листовките. Обучението му е било няколко месеца. След като е преминал изпита по теория, започнали обучението по кормуване. Старецът твърди, че никога не се е качвал на автомобил и сподели:
„Инструкторът даде всичките си сили, защото разбра, че аз имах голямо желание да стана шофьор. Книжката я взехме с големи сили и мъки.“
Желанието на възрастния човек да кормува учудило много инструктора:
„Беше ми трудно да повярвам, че човека ще има такава амбиция и огромно желание, за да вземе книжка. Когато влезе тука и ми каза: “Аз „компутър“ не съм виждал и не знам какво е”, осигурихме му абсолютно всичко необходимо и човекът се амбицира още повече. Обяснихме му как да работи и какво да прави и започна подготовката му. Идваше по два дни в седмицата и каквото не знаеше му обяснявахме. Така стигна до взимането на теоретичния изпит. При практиката срещнахме голямо затруднение, защото той беше карал мотор, за което аз дори не повярвах. Бъркаше съединителя, спирачката, но разбирам, че това се дължи на възрастта му. Реакциите му са по-бавни, но за първи път в живота си виждам толкова амбициран човек да стигне до края“, допълва специалистът.
„Много от колегите ми също не вярваха, че този човек е на толкова години и така добре се е научил да кара автомобил“, споделя още господин Братанов, който пожелава безаварийно каране на своя курсист.
„Искам живот и здраве, за да се возим с бабата, до където трябва“, каза Христоз доволен, от успеха си.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 20, 2018 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.