Педагози преминаха изпити за повишаване на квалификация

Милена Митева
От Милена Митева ноември 6, 2018 11:17

Педагози преминаха изпити  за повишаване на квалификация

Учители от община Харманли се явиха на изпити за придобиване на професионална квалификационна степен (ПКС). Тe се проведоха в СУ „Неофит Рилски“ в града. В него, за да оценят заявилите желание, дойдоха трима специалиста от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. На 20 октомври общо 80 учители от общината се явиха на изпити – устен за V ПКС и писмен за IV ПКС. След два месеца ще стане ясно колко от учителите са квалифицирани.
Ако педагозите придобият пета степен, възнаграждението им ще се увеличи с 20 лв. За придобиването на четвърта в национален план увеличението е 25 лв.
Организатор на събитието е ръководството на Общински синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ с председател Катя Димова. Тя сподели, че подготовката на това събитие не е лесна, но си заслужава труда, тъй като стимулира младите учители към усъвършенстване.
Идеята на Димова изпитите за ПКС да се състоят в града е с цел да бъдат улеснени педагозите с пътуването до Пловдив и София.
Процедурата за тях стартира през месец юни и продължи до края на юли. В края на юни е започнало и записването за III ПКС в Харманли. До момента има записани 70 човека от Харманли, Димитровград и Пловдив. Скоро ще стартират и лекциите. Ако на следващите изпити педагозите придобият по-висока квалификация, възнаграждението, което те ще получават като добавка към заплатата за тази степен, е 60 лв.
„Доста по-сложно протичат лекциите и изпитите, защото се прави дипломна работа, която се защитава пред комисия“, сподели Катя Димова, която има идеята на по-следващ етап да организира курсове и за II и I ПКС.
През месец октомври миналата година, явилите се за V ПКС бяха 100, а за IV ПКС – 30.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 6, 2018 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.