Педагози преминаха изпити за повишаване на квалификация

Милена Митева
От Милена Митева ноември 6, 2018 11:17

Педагози преминаха изпити  за повишаване на квалификация

Учители от община Харманли се явиха на изпити за придобиване на професионална квалификационна степен (ПКС). Тe се проведоха в СУ „Неофит Рилски“ в града. В него, за да оценят заявилите желание, дойдоха трима специалиста от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. На 20 октомври общо 80 учители от общината се явиха на изпити – устен за V ПКС и писмен за IV ПКС. След два месеца ще стане ясно колко от учителите са квалифицирани.
Ако педагозите придобият пета степен, възнаграждението им ще се увеличи с 20 лв. За придобиването на четвърта в национален план увеличението е 25 лв.
Организатор на събитието е ръководството на Общински синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ с председател Катя Димова. Тя сподели, че подготовката на това събитие не е лесна, но си заслужава труда, тъй като стимулира младите учители към усъвършенстване.
Идеята на Димова изпитите за ПКС да се състоят в града е с цел да бъдат улеснени педагозите с пътуването до Пловдив и София.
Процедурата за тях стартира през месец юни и продължи до края на юли. В края на юни е започнало и записването за III ПКС в Харманли. До момента има записани 70 човека от Харманли, Димитровград и Пловдив. Скоро ще стартират и лекциите. Ако на следващите изпити педагозите придобият по-висока квалификация, възнаграждението, което те ще получават като добавка към заплатата за тази степен, е 60 лв.
„Доста по-сложно протичат лекциите и изпитите, защото се прави дипломна работа, която се защитава пред комисия“, сподели Катя Димова, която има идеята на по-следващ етап да организира курсове и за II и I ПКС.
През месец октомври миналата година, явилите се за V ПКС бяха 100, а за IV ПКС – 30.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 6, 2018 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.