Павлина Христова: „Таланта и песните са ми подарени от двете ми баби“

Милена Митева
От Милена Митева септември 25, 2015 13:18

Павлина Христова:  „Таланта и песните  са ми подарени от двете ми баби“

Последните награди за талантливата изпълнителка са златен медал, Гранд При и златен Орфей от Световен шампионат по фолклор, който се проведе в Бургас, Слънчев бряг и Несебър през 2015 година.

Представи се на читателите ни?
Казвам се Павлина Христова. В момента работя в Професионален фолклорен ансамбъл в град Бургас.

Каква си била като дете?
Като всички деца от моето поколение съм била спокойно дете. Разбира се и аз съм правила дребни пакости. Но съм била любознателна и стриктна в ученето. Имах нормално детство.

Откъде започна всичко?
В хода на образованието ми надделя любовта ми към фолклора и езиците.

Смяташ ли, че това е сбъдната мечта?
Да,  това е една от моите сбъднати мечти – завърших Академия за Музикално, танцово и изобразително изкуство  – Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски”, с английски език.

Коя своя мечта не си постигнала?
Всяка една мечта се постига малко по малко. Човек, когато има мечти, те се сбъдват рано или късно. Най-голямата – да се занимавам с музика професионално, е сбъдната.

Разкажи ни какво случи с теб от момента в който напусна Харманли?
Липсва ми родния град, но рядко мога да се прибера, заради работата ми, но при всяка възможност се прибирам в Харманли. Всеки, който е далеч от родното си място и родината изпитва носталгия. Просто няма реализация за младите хора тук, но да се надяваме, че нещата ще се подобрят.

Какви изяви имаш извън страната?
Била съм в Сърбия, Гърция, Турция, Хърватска.
Ако има покани за участия или концерти в страната или чужбина ходя, разбира се. Но винаги съм казвала от къде съм. Независимо дали концертите са с ансамбъла, в който работя, или лични. В днешно време трудно се организират концерти, но да се надяваме, че нещата ще тръгнат в по-добра посока.

Разкажи ни и за наградите си?
Още от дете имам много изяви и продължавам да се изявявам по сцените и да получавам престижни награди. Носител съм на почетния знак на Балкан фолк, три пъти съм европейски шампион със златни медали и Златен Орфей от Европейски шампионат по фолклор. Имам златен медал от „Боб фест”-2007 година.
Достойно се представих тази година и на „Китна Тракия пее и танцува” и Националния събор на народното творчество – Копривщица.
Спечелих и златен медал, Гранд При и златен Орфей от Световен шампионат по фолклор, който се проведе в Бургас, Слънчев бряг и Несебър – 2015 година.

Кой успех най-много те радва?
Всички успехи много ме радват и когато човек види, че трудът му се възнаграждава, се радва повече.

Смяташ ли, че тази професия е печеливша или по-скоро остава удоволствието от работата?
Донякъде е печеливша. Но по-важното е удоволствието от работата. Трудно е особено в България.. Но когато работиш и си харесваш работата, всичко се нарежда.

Какви са бъдещите ти планове?
Плановете ми за в бъдеще са да продължавам в същия дух като популяризирам фолклора от моя роден край – харманлийския и от другите фолклорни области на България.

Какво се случи с етнографското кътче в дома ти?
Битовия кът със събрани неща от края на 19 и началото на 20 в. от харманлийския край радва моите гости, които се възхищават от всичко събрано до момента.

Милена Митева
От Милена Митева септември 25, 2015 13:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.