Павлина Христова: „Таланта и песните са ми подарени от двете ми баби“

Милена Митева
От Милена Митева септември 25, 2015 13:18

Павлина Христова:  „Таланта и песните  са ми подарени от двете ми баби“

Последните награди за талантливата изпълнителка са златен медал, Гранд При и златен Орфей от Световен шампионат по фолклор, който се проведе в Бургас, Слънчев бряг и Несебър през 2015 година.

Представи се на читателите ни?
Казвам се Павлина Христова. В момента работя в Професионален фолклорен ансамбъл в град Бургас.

Каква си била като дете?
Като всички деца от моето поколение съм била спокойно дете. Разбира се и аз съм правила дребни пакости. Но съм била любознателна и стриктна в ученето. Имах нормално детство.

Откъде започна всичко?
В хода на образованието ми надделя любовта ми към фолклора и езиците.

Смяташ ли, че това е сбъдната мечта?
Да,  това е една от моите сбъднати мечти – завърших Академия за Музикално, танцово и изобразително изкуство  – Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски”, с английски език.

Коя своя мечта не си постигнала?
Всяка една мечта се постига малко по малко. Човек, когато има мечти, те се сбъдват рано или късно. Най-голямата – да се занимавам с музика професионално, е сбъдната.

Разкажи ни какво случи с теб от момента в който напусна Харманли?
Липсва ми родния град, но рядко мога да се прибера, заради работата ми, но при всяка възможност се прибирам в Харманли. Всеки, който е далеч от родното си място и родината изпитва носталгия. Просто няма реализация за младите хора тук, но да се надяваме, че нещата ще се подобрят.

Какви изяви имаш извън страната?
Била съм в Сърбия, Гърция, Турция, Хърватска.
Ако има покани за участия или концерти в страната или чужбина ходя, разбира се. Но винаги съм казвала от къде съм. Независимо дали концертите са с ансамбъла, в който работя, или лични. В днешно време трудно се организират концерти, но да се надяваме, че нещата ще тръгнат в по-добра посока.

Разкажи ни и за наградите си?
Още от дете имам много изяви и продължавам да се изявявам по сцените и да получавам престижни награди. Носител съм на почетния знак на Балкан фолк, три пъти съм европейски шампион със златни медали и Златен Орфей от Европейски шампионат по фолклор. Имам златен медал от „Боб фест”-2007 година.
Достойно се представих тази година и на „Китна Тракия пее и танцува” и Националния събор на народното творчество – Копривщица.
Спечелих и златен медал, Гранд При и златен Орфей от Световен шампионат по фолклор, който се проведе в Бургас, Слънчев бряг и Несебър – 2015 година.

Кой успех най-много те радва?
Всички успехи много ме радват и когато човек види, че трудът му се възнаграждава, се радва повече.

Смяташ ли, че тази професия е печеливша или по-скоро остава удоволствието от работата?
Донякъде е печеливша. Но по-важното е удоволствието от работата. Трудно е особено в България.. Но когато работиш и си харесваш работата, всичко се нарежда.

Какви са бъдещите ти планове?
Плановете ми за в бъдеще са да продължавам в същия дух като популяризирам фолклора от моя роден край – харманлийския и от другите фолклорни области на България.

Какво се случи с етнографското кътче в дома ти?
Битовия кът със събрани неща от края на 19 и началото на 20 в. от харманлийския край радва моите гости, които се възхищават от всичко събрано до момента.

Милена Митева
От Милена Митева септември 25, 2015 13:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар