Пътуващото лятно кино опита дините на Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова юли 27, 2017 21:28

Пътуващото лятно кино опита дините на Любимец

Акценти

  • В деня преди прожекцията, екипът на националната телевизия подготви кратък репортаж за традициите на киното в Любимец

Свързани публикации

С посещение на бостан, където се отглеждат прочутите любимчански дини екипът на «Пътуващо лятно кино с БНТ» започна посещението си в Любимец. То бе по покана на покана на община Любимец и бе придружено с Пътуваща детска библиотека. На 24 юли, много граждани предпочетоха да бъдат в центъра на града и да се потопят в магията на лятното кино.

Прожекцията бе безплатна, а комедията на режисьора Ивайло Пенчев – „Летовници“ предизвика интереса на малки и големи.

Преди излъчването на филма, малките любители на книгите имаха възможност да посетят и се запознаят отблизо с печатните произведения на Пътуващата детска библиотека. Там малчуганите не само разгледаха изложените авторови издания, но размениха свои книги с тези от пътуващата библиотека. Всяко дете получи печат в книгата си като доказателство за направената размяна. По време на беседата, децата разказваха за любими свои книги и автори, предпочитанията си за четене, за това коя история искат да видят филмирана и др. Любов към книгата прояви и малката Симона, която е само на 10 месеца, но сама си избра цветна книжка с приказки и през цялото време я гледаше с интерес.

В деня преди прожекцията, екипът на националната телевизия подготви кратък репортаж за традициите на киното в града ни. Срещнаха се с Елена и Димитър Зафирови, които разказаха за излъчените филми в местното лятно кино преди 1990 г., за желанието на хората да отделят време и средства, за да посещават киносалоните, за причините довели до затваряне на голяма част от летните кина и др.

Секретарят на читалището Евгения Стоянова показа запазена от миналото стара апаратна машина, на която са се прожектирали различни филми, разказа за културния живот в града и за опитите на културната институция да поддържа жив духа на киното: „Правим всичко възможно да разнообразяваме живота на хората от града и за седма поредна година, с финансовата подкрепа на общината, тук се прожектират филми от различни жанрове.“

Изумление и възхита в погледите на телевизионерите, предизвикаха произведенията на карвинг изпълнителя Димитрана Роберто. Специално за повода, момичето от Любимец резбова с красиви и нестандартни форми няколко дини, а като подарък за екипа тя подготви диня, на която бе изписано „Лятно кино с БНТ Любимец“.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова юли 27, 2017 21:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.