“Патронажна грижа” в Харманли се удължава с още шест месеца

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2020 10:12

“Патронажна грижа” в Харманли се удължава с още шест месеца

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ #38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От 2 октомври 2020 г. продължава фактическото предоставяне на нова интегрирана здравно-социална услуга по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Харманли – Компонент 4“.
Същността на услугата е индивидуална подкрепа за хора с увреждания и възрастни хора чрез предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда от специализиран екип от здравни специалисти и специалисти по социални дейности.
Кметът на община Харманли Мария Киркова подписа допълнително споразумение с Министерството на труда и социалната политика, с което срокът за предоставяне на интегрираната услуга се удължава с 6 месеца считано от 2 ок- томври 2020 година.
Капацитетът от 65 потребители остава същия, както и екипът от домашни помощници, медицинска сестра, психолог, координатор-диспечер и шофьор. Подкрепата, която оказва услугата, е от особена важност за всеки един от потребителите.
Персоналът е в помощ при поддържане на лична хигиена и хигиена на дома, пазаруване, приготвяне на храна и хранене и други, както и дейности от медицински характер: провеждане на назначено лечение, поставяне на инжекции, сменяне на превръзки и други.
Паралелно с това Община Харманли продължава да предоставя услуги по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Харманли – Компонент 3” на уязвими лица, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19, както и за лица в карантинен период.
В подкрепа на хората, попадащи в обхвата на програмата, са назначени 14 социални асистенти. Те извършват дейности, свързани с доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.
Към момента броят на обхванатите потребители е 168 човека от гр. Харманли и населените места в общината. За подпомагане дейността на проекта има осигурен автомобил, чрез който се предоставят мобилните услуги.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2020 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама