Първи стъпки в Астрологията

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 5, 2016 12:54

Първи стъпки в Астрологията

„Ако хората знаеха колко благоприятни възможности са разпръснати наоколо и колко чудодейни дарове са скрити в самите тях, те завинаги би-ха изоставили обезсърчението и мързела“. Това са думи на средновековния учен-енциклопедист и полиглот Ал Бируни, живял 10-11 век. Богатството, изобилието и многообразието на света е също толкова уникално претво-рено и в човека. На езика на древните то е обобщено в така наречените елементи /стихии/-огън, въздух, вода и земя.

Комбинацията от тях
изгражда всичко
съществуващо.

На астрологичен език това са така познатите ни 12 зодии. Можем да ги разделим на четири групи. Овен, Лъв и Стрелец са огнени. Олицетворение са на живота, движението, искрата, на порива да бъ-деш. Земните-Телец, Дева и Козирог символизират плътността на материя-та, стабилността, сигурността. Водните-Рак, Скорпион и Риби се свързват с интуицията, чувствителостта, състраданието, милосърдието, а въздушните-Близнаци, Везни и Водолей с мисълта, интелекта, словото. Ние сме тези че-тири елемента и цялото ни съществуване е свързано с тях. Така е в природата – сезоните, растенията и животните, в света – предмети, мисъл, действия, чувства, в човека – кости, вода, топлина, дихание, в цялото мироздание.
Знаците се делят и на други 3 групи, на основата на своите качест-ва. Кардинални, такива които инициират нещата, започват ги, които поста-вят началото са Овен, Рак, Везни и Козирог. Те са целеустремени, органи-зиращи, енергични.Неподвижните знаци-Телец, Лъв, Скорпион, Водолей продължават процеса, закрепват го, придават му устойчивост.Сменят ги подвижните знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, които са носители на движението напред, на обновяването и свързването със следващия етап, на вечния принцип – „Всичко тече, всичко се променя“.
Ин и ян, ден и нощ, тъмно и светло, мъжко и женско, ляво и дясно са определения, с които също превеждаме на нашия си човешки език събития от живота ни.В астрологията има 6 мъжки-Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей и шест женски – Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби.Не би следвало да приемаме буквалното значение на мъжко и женско, а като определени качества на характера.Мъжките са експресивни, екстровертни, утвърждаващи, а женските – пасивни, приемащи и интровертни.
Към това описание на зодиите ще добавим и конкретното, което отличава всека една от тях. Казвайки, че сме зодия Близнаци ние всъщност съобщаваме, че в деня на нашето раждане Слънцето се е движило през този знак. И е логично да носи белезите на случващото се през този период. Погледнете какво се проявява най-общо в света и природата през това време и човека, който се е родил по някакъв начин, ще е негово олицетворение.

Първият знак Овен е
изпълнен с решителност да утвърди себе си.

Той е носител на идеи. Това е старта на състезанието, когато човек е изпълнен с такава воля и устрем за победа, че сякаш е целия свят. Овен е семето, което се посява. То е първата копка на основите. Нищо не е в състояние да спре този силен първоначален импулс. След безапелационния ентусиазъм на Овена идва Телеца. Това е времето през годината, когато природата избуява и расте за броени часове, всичко се променя и се насища с жизненост. Овенът е създал подходящите условия, Телецът обаче ги стабилизира, дава материален израз на идеите. Красотата, петте сетива, финансите, са все приоритети на Телеца. За да не стане обаче прекалено тежко и статично идват Близнаците, които внасят лекота, бързина и една безметежност на картината. Те я озвучат със слово, информират, рекламират, свързват, търгуват.

Ракът се свързва с дома
и семейството, с
корените и родината,

с идеята за общност, на основата на близки, емоционални и топли взаимоотношения. Следва Лъва с неговата царствена осанка и величие. Той е бляскав и внушителен. Излъчва достолепие, гордост и самоувереност. Девата е скромна, трудолюбива и има съдбата да се появи след блясъка на Лъва. Тя прилича на неуморната мравка, която работи безспир. Нейната задача е да служи на хората. Везни е първият от социалните, надличностни знаци. Той е знака на хармонията, отношенията Аз-Ти, Аз-Другите, на дипломацията, модата и естетиката. Учи ни как да се свързваме и общуваме с другите. Скорпион има най-незавидна слава сред знаците, заради аналогията с животното и неговото жило. Това обаче е знака на промяната и трансформацията на едно дълбинно ниво. Стрелецът е най-оптимистичния знак в зодиака. Той вижда глобалната, общата картина и малко или много е над нещата. Символ е на вярата, на мъдростта, на божественото. Козирогът олицетворява социалния успех. Да се изкачиш в обществената йерархия е задължително да притежаваш качествата символизирани от този знак – дисциплина, отговорност, търпение, амбиция. Следва най-приятелски ориентирания, свободолюбив и независим знак-Водолей. Той е носител на новото, на бъдещето, на изобретенията, на модерните технологии.Последният знак е Риби. Идеалистичен, романтичен, духовен, сензитивен той носи идеята, че всички сме едно. На края на цикъла слива границите, обединява отделното, заличава очертанията, за да подготви фона за появата на знака на началото – Овена. И така небесния кръговрат продължава, започвайки отначало.
Популярното схващане за съвместимостта и разбирателството и съответно за конфликтността и противоречията между зодиакалните знаци си има своето астрологично обяснение и основание.

Огнените знаци се свързват добре с
въздушните,

тъй както огънят, за да гори има нужда от въздух, за да го разпалва, а въздухът от искрата и енергията на огъня. От друга страна водните и земните знаци се допълват. Водата има нужда от форма, която й придава земята, а тя от живителната и освежаваща сила на водата.Водата ще загаси огъня/несъвместимост/, въздухът е много по-лек от водата, която има дълбочина , там където има вода, няма въздух, огънят унищожава земята, а за земята въздухът е много бърз и неуловим.
При личните отношения привличането е или на принципа на подобието – „като две капки вода“, или на противоположността – „Противоположностите се привличат“. Вярно е и твърдението, че човек се обгражда с хора, които притежават качествата, които на него му липсват. Така той отвън привнася в себе си този „недостиг“ и постига необходимия му баланс и чувство за цялостност. Така

всеки един от нас може да направи анализ на
хората в живота си

и да си даде отговор на въпроса: на какво ме учи този човек, какво носи в живота ми.А познатата ни от практиката ситуация-едни от приятелите и познатите ни да си отиват и да идват нови е ,че ние вече сме усвоили съответните уроци, променили сме се /или пък те/ и продължаваме към нови опитности.
Едно от актуалните небесни събития през септември е рeтроградното движение на Меркурий /30.08-20.09/. През този период не трябва да предприемате нови дейности,да постъпвате на нова работа, да подписвате договори, защото те ще бъдат ревизирани. Да купувате техника-телефони, компютри, телевизори.При пътуване бъдете с повишено внимание за билети, багаж – подгответе всичко много старателно. Ще има объркване в комуникациите – неполучени имейли, грешки, недоразумения и объркващи послания. С прецизност изготвяйте всички документи. “Неудобствата“ няма да са животоопределящи, но със сигурност ще доведат до ефекта на „Малките камъчета обръщат колата“. Подходящо време за: довършване на неща, за които все не сме намерили време, самоанализ и записване на идеи и хрумвания, които обаче ще осъществяваме в началото на октомври. Мотото за времето на ретрограден Меркурий е: “Обърни и задълбочи поглед навътре в себе си и се разрови за богатствата, които се крият там“.
Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: [email protected], Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 5, 2016 12:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама