Първи стъпки в Астрологията

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 5, 2016 12:54

Първи стъпки в Астрологията

„Ако хората знаеха колко благоприятни възможности са разпръснати наоколо и колко чудодейни дарове са скрити в самите тях, те завинаги би-ха изоставили обезсърчението и мързела“. Това са думи на средновековния учен-енциклопедист и полиглот Ал Бируни, живял 10-11 век. Богатството, изобилието и многообразието на света е също толкова уникално претво-рено и в човека. На езика на древните то е обобщено в така наречените елементи /стихии/-огън, въздух, вода и земя.

Комбинацията от тях
изгражда всичко
съществуващо.

На астрологичен език това са така познатите ни 12 зодии. Можем да ги разделим на четири групи. Овен, Лъв и Стрелец са огнени. Олицетворение са на живота, движението, искрата, на порива да бъ-деш. Земните-Телец, Дева и Козирог символизират плътността на материя-та, стабилността, сигурността. Водните-Рак, Скорпион и Риби се свързват с интуицията, чувствителостта, състраданието, милосърдието, а въздушните-Близнаци, Везни и Водолей с мисълта, интелекта, словото. Ние сме тези че-тири елемента и цялото ни съществуване е свързано с тях. Така е в природата – сезоните, растенията и животните, в света – предмети, мисъл, действия, чувства, в човека – кости, вода, топлина, дихание, в цялото мироздание.
Знаците се делят и на други 3 групи, на основата на своите качест-ва. Кардинални, такива които инициират нещата, започват ги, които поста-вят началото са Овен, Рак, Везни и Козирог. Те са целеустремени, органи-зиращи, енергични.Неподвижните знаци-Телец, Лъв, Скорпион, Водолей продължават процеса, закрепват го, придават му устойчивост.Сменят ги подвижните знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, които са носители на движението напред, на обновяването и свързването със следващия етап, на вечния принцип – „Всичко тече, всичко се променя“.
Ин и ян, ден и нощ, тъмно и светло, мъжко и женско, ляво и дясно са определения, с които също превеждаме на нашия си човешки език събития от живота ни.В астрологията има 6 мъжки-Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей и шест женски – Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби.Не би следвало да приемаме буквалното значение на мъжко и женско, а като определени качества на характера.Мъжките са експресивни, екстровертни, утвърждаващи, а женските – пасивни, приемащи и интровертни.
Към това описание на зодиите ще добавим и конкретното, което отличава всека една от тях. Казвайки, че сме зодия Близнаци ние всъщност съобщаваме, че в деня на нашето раждане Слънцето се е движило през този знак. И е логично да носи белезите на случващото се през този период. Погледнете какво се проявява най-общо в света и природата през това време и човека, който се е родил по някакъв начин, ще е негово олицетворение.

Първият знак Овен е
изпълнен с решителност да утвърди себе си.

Той е носител на идеи. Това е старта на състезанието, когато човек е изпълнен с такава воля и устрем за победа, че сякаш е целия свят. Овен е семето, което се посява. То е първата копка на основите. Нищо не е в състояние да спре този силен първоначален импулс. След безапелационния ентусиазъм на Овена идва Телеца. Това е времето през годината, когато природата избуява и расте за броени часове, всичко се променя и се насища с жизненост. Овенът е създал подходящите условия, Телецът обаче ги стабилизира, дава материален израз на идеите. Красотата, петте сетива, финансите, са все приоритети на Телеца. За да не стане обаче прекалено тежко и статично идват Близнаците, които внасят лекота, бързина и една безметежност на картината. Те я озвучат със слово, информират, рекламират, свързват, търгуват.

Ракът се свързва с дома
и семейството, с
корените и родината,

с идеята за общност, на основата на близки, емоционални и топли взаимоотношения. Следва Лъва с неговата царствена осанка и величие. Той е бляскав и внушителен. Излъчва достолепие, гордост и самоувереност. Девата е скромна, трудолюбива и има съдбата да се появи след блясъка на Лъва. Тя прилича на неуморната мравка, която работи безспир. Нейната задача е да служи на хората. Везни е първият от социалните, надличностни знаци. Той е знака на хармонията, отношенията Аз-Ти, Аз-Другите, на дипломацията, модата и естетиката. Учи ни как да се свързваме и общуваме с другите. Скорпион има най-незавидна слава сред знаците, заради аналогията с животното и неговото жило. Това обаче е знака на промяната и трансформацията на едно дълбинно ниво. Стрелецът е най-оптимистичния знак в зодиака. Той вижда глобалната, общата картина и малко или много е над нещата. Символ е на вярата, на мъдростта, на божественото. Козирогът олицетворява социалния успех. Да се изкачиш в обществената йерархия е задължително да притежаваш качествата символизирани от този знак – дисциплина, отговорност, търпение, амбиция. Следва най-приятелски ориентирания, свободолюбив и независим знак-Водолей. Той е носител на новото, на бъдещето, на изобретенията, на модерните технологии.Последният знак е Риби. Идеалистичен, романтичен, духовен, сензитивен той носи идеята, че всички сме едно. На края на цикъла слива границите, обединява отделното, заличава очертанията, за да подготви фона за появата на знака на началото – Овена. И така небесния кръговрат продължава, започвайки отначало.
Популярното схващане за съвместимостта и разбирателството и съответно за конфликтността и противоречията между зодиакалните знаци си има своето астрологично обяснение и основание.

Огнените знаци се свързват добре с
въздушните,

тъй както огънят, за да гори има нужда от въздух, за да го разпалва, а въздухът от искрата и енергията на огъня. От друга страна водните и земните знаци се допълват. Водата има нужда от форма, която й придава земята, а тя от живителната и освежаваща сила на водата.Водата ще загаси огъня/несъвместимост/, въздухът е много по-лек от водата, която има дълбочина , там където има вода, няма въздух, огънят унищожава земята, а за земята въздухът е много бърз и неуловим.
При личните отношения привличането е или на принципа на подобието – „като две капки вода“, или на противоположността – „Противоположностите се привличат“. Вярно е и твърдението, че човек се обгражда с хора, които притежават качествата, които на него му липсват. Така той отвън привнася в себе си този „недостиг“ и постига необходимия му баланс и чувство за цялостност. Така

всеки един от нас може да направи анализ на
хората в живота си

и да си даде отговор на въпроса: на какво ме учи този човек, какво носи в живота ми.А познатата ни от практиката ситуация-едни от приятелите и познатите ни да си отиват и да идват нови е ,че ние вече сме усвоили съответните уроци, променили сме се /или пък те/ и продължаваме към нови опитности.
Едно от актуалните небесни събития през септември е рeтроградното движение на Меркурий /30.08-20.09/. През този период не трябва да предприемате нови дейности,да постъпвате на нова работа, да подписвате договори, защото те ще бъдат ревизирани. Да купувате техника-телефони, компютри, телевизори.При пътуване бъдете с повишено внимание за билети, багаж – подгответе всичко много старателно. Ще има объркване в комуникациите – неполучени имейли, грешки, недоразумения и объркващи послания. С прецизност изготвяйте всички документи. “Неудобствата“ няма да са животоопределящи, но със сигурност ще доведат до ефекта на „Малките камъчета обръщат колата“. Подходящо време за: довършване на неща, за които все не сме намерили време, самоанализ и записване на идеи и хрумвания, които обаче ще осъществяваме в началото на октомври. Мотото за времето на ретрограден Меркурий е: “Обърни и задълбочи поглед навътре в себе си и се разрови за богатствата, които се крият там“.
Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: r.dimitrova@abv.bg, Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 5, 2016 12:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.