Първата белошипа ветрушка се завърна в село Левка

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 25, 2018 07:13

Първата белошипа ветрушка се завърна в село Левка

Акценти

  • BFZ е част от първата група 90 белошипи ветрушки, пристигнали в България през 2013 година.

Свързани публикации

Първата белошипа ветрушка се завърнала в колонията, в село Левка. Мъжката птица се появила рано сутринта, 24 февруари. Явно е била доста прегладняла защото настървено се нахвърлила върху предложената й храна, съобщават от Зелени Балкани. Представителите й, заедно с колегите си от местната НПО „Природен парк Сакар“. очакват масовото завръщане на белошипите ветрушки от зимните им квартири в Африка през целият месец март.

BFZ (наричан така според буквите върху пръстена, който носи на едното си краче) e
с чуждоземен произход – излюпен в размножителният център на испанската организация ДЕМА е част от първата група 90 белошипи ветрушки, пристигнали в България през 2013 година. Тогава те бяха настанени в специално изградения Модул за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки. И се адаптирали добре, след като почти половината от тях се завърнали и основала новата колония. През всичките години, откакто тя съществува досега BFZ и неговата партньорка успяват успешно да отгледат малки, уточняват от организацията.

Зелени Балкани е отговорна за възстановяването на този вид сокол в България, в рамките на завършилият миналата година проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка“, LIFE11 NAT/BG/360.

Снимка: Зелени Балкани

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 25, 2018 07:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.