Параклис в дома си направи семейство от Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 10, 2017 07:27

Параклис в дома си направи семейство от Тополовград

Семейство Елена Романова и Стоян Стойков направиха малък параклис на входа на дома си в Тополовград. Той носи името „Света Богородица” и стои чудесно на фона на прекрасния им и красив дом.
Идеята за неговото построяване е възникнала след посещение в родния край на съпругата Елена – село Кремен, Гоце Делчевско. След 40 години граждански брак, двамата решили да сключат и църковен брак, което направили в родния край на Елена, която като истинска пиринска македонка не си е сменила фамилията, когато се задомили с потомъка на бежанци от Източна Тракия Стоян Стойков. Там те видели параклис, който много им харесал и решили да си направят такъв в дома си в Тополовград. Поръчали го в Кресна и в рамките на два месеца всичко било готово. Освещаването на параклиса бе направено на 29 юни на Петровден от отец Петко Недев, след което за всички гости домакините бяха приготвили традиционния за такива случаи курбан.
Освен параклиса, заслужава си да се види и самият дом и двора на семейството на една от най-стръмните улици в Тополовград, носеща и подобаващото име „Порой”.
Бай Стоян е майстор коларожелезар, последният от този занаят в Тополовград, а съпругата му Елена работеше дълги години в пощата в малкия сакарски град. Както и при много други семейства, децата им не са при тях, но двамата с много любов и постоянство поддържат дома си, в който могат да се видят много красиви неща от ковано желязо в битов и по-модерен стил. За тях двамата, за житейския им и трудов път, за майсторлъка, красотата и любовта в живота им ще ви разкажем в някой от следващите броеве на вестника.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 10, 2017 07:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама