Панаирът в Симеоновград беше съпътстван от няколко прояви

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:52

Панаирът в Симеоновград беше  съпътстван от няколко прояви

Няколко изяви съпътстваха традиционният есенен панаир в Симеоновград. В продължение на два дни имаше фолклорен фестивал. В неделя се състоя изложба – базар на гълъби и екзотични птици и борби.
Георги Димитров от Хасково спечели телето на народните борби в Симеоновград. Те се проведоха след първия международен турнир по борба „Шестте Великденски ангела“.
Майките на загиналите деца бяха наградени с паметни медали от световните шампион Александър Томов, Георги Мърков и Нонка Матова.
Президентът на симеоновградския клуб по борба награди с медали своите боркини Бистра, Ива, Деница, Симона, Катя и Преслава, за завоюването им престижни награди на републикански първенства. Той самият получи медал от Българската федерация по борба. Връчи му го Александър Томов.
Награден бе и треньорът по борба от Комотини, който дойде в Симеоновград с няколко борци.
Сред почетните гости бяха Биньо Чифутов и народния представител Борислав Иглев.
Схватките се проведоха на площад „Трети март“. На новия тепих, който общината закупи, се бориха момичета, момчета и мъже. Класиралите се на първо, второ и трето място получиха медали.
Турнирът бе посветен на трагичната участ на българските бежанци през 1913 година.
За трета поредна година общината, съвместно със Съюз на гълъбовъдите организира изложба – базар на гълъби и екзотични птици по случай Традиционния есенен панаир. В изложението участваха 14 гълъбовъди с над 20 вида гълъби. Победителите в различните категории бяха наградени с грамоти от председателя на Съюза на гълъбовъдите в Симеоновград.
Единадесетият Фолклорен събор „Златна есен“ събра стотици фенове на фолклора. За два дни на сцената се изявиха 45 състава. Комисията определи В категорията индивидуални свирачи на 1-во място – Иван Георгиев от село Синапово. На трето място в същата класация бе Димитър Атанасов от същото село.
Наградата за най-възрастен участник бе за Христо Шопов от Харманли.
Група за автентичен фолклор към НЧ „Васил Левски“ от Българин и ПК „Надежда“ – село Боздуганово, Раднево взеха поощрителна награди.
При фолклорните групи на 2-ро място бе НЧ „Искра 1936“ от Калугерово.
Поощрителна награда заслужи и вокална група „Доситеевски напеви“ към НЧ „Архимандрит Доситией-1908“ от Доситеево. Фолклорна певческа група към кметството на Браница и певческа група към ПК „Златна есен“ от Симеоновград също получиха призове.
Група за автентичен фолклор „Герганин извор“ към НЧ „Пробуда 2009“ от Бисер също спечели приз.
При индивидуални изпълнители, първите места бяха за регионални таланти:
1-во място – Георги Михайлов от Оряхово, 1-во място зае и Георги Куртев от Доситеево.
2-ро място бе за Цонка Канелова от Оряхово. На 3-то място е Минка Иванова от Симеоновград. Поощрителна награда получи Георги Димитров.
Мара Иванова от Синапово и Рисана Кавръкова от Доситеево също. При танцови състави на 1-во място са Детска танцова формация „Нашенче“ от село Доситеево.
При раздаването на призовете при Детски фолклорни групи на 1-во място бе награден хор за народни песни към ОУ “Иван Вазов“ в Симеоновград. 2-ро място – Детска група за автентичен фолклор – с. Българин.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.