Палитрата на Симеон Тодев е разгърната в „Посоки – преди и сега“

Милена Митева
От Милена Митева април 24, 2019 15:05

Палитрата на Симеон Тодев е разгърната в „Посоки – преди и сега“

Картини украсиха арт галерията, фоайето и стълбите на Културния център на Харманли. Най-голямата изложба, в която са подредени над 70 творби, е на художника Симеон Тодев, който е председателят на дружеството на хасковските художници. Палитра от произведения са изложени под мотото „Посоки – преди и сега“.
Експозицията включва различни периоди в творческия му живот.
„Разностранен и винаги поемащ в различни посоки е творческият път на Симеон Тодев.
„Сенки“, „Пъзел“, „Олтар“, „Детство мое“ са знакови за неговото творчество и определящи за неговата посока в съвременната българска живопис. С уникалния си художествен подход той оставя трайна следа в изкуството, а талантът и четката му, които е много трудно да се каже как се движат по платното и как подбират цветовете от богата му палитра, въздействат на зрителя с огромна сила, защото са заредени с мистика и мъдрост“, сподели кураторът на изложбата Тамер Халил.
„Вярвам и съм сигурен, че всички тези платна и малки пластики са синоним на естетика и добър художествен вкус, на красота, на радост за сетивата. Пожелавам ви да го усетите така, както го усещам аз, и да усетите поне малка част от моето вълнение, което тези творби предизвикват в мен“, допълни господин Халил при представянето на автора.
Кметът Мария Киркова благодари за представената красота в Града на Белоногата и му връчи подарък от името на Община Харманли.

Тодев: „Само красотата може да носи вдъхновение“

От какъв период са творбите, които сте представили?
В изложбата показвам мои неща, които са от 30 годишен цикъл. Обхващам един толкова дълъг период по различен начин, по различно време и това е една обща изложба за различните посоки.
Някъде може и на мен нещата да не ми допадат, но те са част от моя живот и не мога да се отрека. Виждам, че някои са по- слаби, можех да ги направя по-добре тогава, сега никога няма да го направя по този начин, но няма да го направя и сега. Човек се променя непрекъснато.

Какво време Ви отнема изработката на едно произведение?
Има някои неща, за които един живот може да не ти стигне да ги направиш. Някои стават за един ден, за един час, на един дъх. Всичко е до вдъхновение…, но това да се случи – иска много труд и да не пренебрегваш нещата, да експериментираш, с риска да сбъркаш.
Какво Ви вдъхновява да рисувате?
Думата е една – красота. Само тя може да носи вдъхновение. Ако красотата не те вдъхнови, няма друго нещо. Дали ще я намериш в образа на жена, цвете или нещо, което душата чувства… Това е вдъхновението.

По кой път и в каква посока се движи Вашето изкуство?
Човек винаги е на път, винаги търси някаква посока и не знае дали е правилната. Обикновено хората се притесняват, защото това може да не е най-правилният начин, но то е част от живота ни… минаваш през него. По този начин интерпретираш живота. Понякога много сухо, измъчено, но трябва да го преживееш и да се опиташ да го претвориш.
Има неща, които са много вдъхновяващи, лъчезарни, красиви и човек да си каже: “Искам да е такъв животът”. Но той не е!”
„Посоки – преди и сега“ можем да го прочетем и обратно. Този въпрос винаги ни вълнува.

Милена Митева
От Милена Митева април 24, 2019 15:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама