Отстрелът на диви прасета и вълци беляза рекорди

Милена Митева
От Милена Митева януари 29, 2018 09:39

Отстрелът на диви прасета и вълци беляза рекорди

Отстрелът на диви прасета и вълци беляза рекорди. Това стана ясно след като приключи сезона за ловуване на едър дивеч. По закона това бе през втората неделя на месец януари.
„През тази година от 17 години насам има бум на прасета. За цялото дружество до 14 януари са отстреляни 212 диви свини, за разлика от изминалият ловен сезон, когато са били 199 броя”, сподели Дончо Чипилски ловен организатор в ЛРД ”Сокол” – Харманли.
„Най-големите попадения в отсрела са в Сеноклас, Доситеево, Браница, Свирково и Шишманово и Дрипчево. Притеснителен е фактът, че традиционна дружинка като Маджарово и Черна могила нямат никакъв отстрел, въпреки достатъчния план за ловуване на дива свиня”, допълни той.
Един от успехите през този сезон е на авджиите от дружинката на село Браница, които отстреляха най-големия си екземпляр през този сезон. В средата на ноември Ахмед успя да повали с бренекета на пушката му ИЖ 27 голям екземпльр. От труднодостъпната местност изтеглиха трофея с въжета, а председателят Георги Ангелов – Гумата съобщи, че тежи 275 килограма.
На другия ден, в неделя, същите авджии удариха още 5 прасета.
Според господин Чипилски е притеснително и това, че има много убити вълци.
До момента са 13, което в сравнение с изминалата година е с 4 броя повече.
Те са обособени типично в Маджаровския район. Единият от ловците Атанас Христов е успял само за ден са убие три вълка. Пет от общия брой вълци са отсреляни в Бориславци, а другите в Сеноклас. Доайен в стрелбата на вълците е Никола Стилев.
Броят на убитите чакали и лисици тази година са малко по-малко в сравнение с изминалата година.
Тъй като продължава мониторинга за дивата свиня по отношение на класическата чума, членовете на ловното дружество непрекъснато са давали проби (кръв, далак, лимфни възли) за изследвания в столицата. На същия принцип са протичали наблюденията и изследванията за бяс по чакалите и лисици. Пробите се взети и изпратени по куриерски фирми в София, където се правят необходимите изследвания.
„До сега нямаме такава информация да е открит бяс по чакали и лисици и класическа чума по дивите прасета.Да се надяваме че и за напред ще е така. Другото, което е по-притеснително и чука на „нашата врата” е африканска чума по прасетата, което е едно много тежко заболяване. До сега няма открита на територията на страната, но в съседна Румъния има регистрирани случаи. Единственото положително е, че не е опасна за човека, но има големи икономически загуби по отношение на дивеча. Болестта е открита през 2008 година, но до момента няма ваксина за нея. Болестта мутира и не могат да насочат ваксината към нея. Тя тръгва от Малта, по въздушен път към Украйна, Русия, Скандинавские държави – Литва, Латвия, Естония, Беларус”, каза за читателите Чипилски.
Ловния сезон продължава до края на месец януари. Той ще бъде за лов на чакали извън горския фонд. При ловуването до момента няма регистрирани инциденти. Груби нарушения по отношение на лова също не са констатирани. Проверки са извършени от няколко горски предприятия.

Към този момент ЛРД ”Сокол” приема документи, за да регистрира курс за желаещите да придобият право на лов. Към този момент има записани 22 човека. Курса ще започне на 28 февруари и ще продължи до 22 март. След като изучат: дивечознание, ловно законодателство, ловна кинология, болести по дивеча, оръжезнание и ловна стрелба през април записаните ще станат част от ловците на дружеството.

В Тополовград
Под прицела на ловците от Ловното дружество в Тополовград са попаднали 218 броя диви свине, което е с 8 броя повече от предходната. Според справката на председателя Гошо Митрев отстреляните вълците са 22. „Техният брой също се е увеличил”, обясни организаторът. Чакалите, които са убити, са 344, а лисиците 31. 10 язовеца, 12 бялки, 22 черен пор, 9 скитащи кучета, 13 скитащи котки, 21 свраки, 35 сиви врани и 21 посевни врани също са записани сред „успехите” на ловците.
Ловното дружество Тополовград стопанисва 63 529 хектара ловна площ. Броят на дружинките, които ловуват на територията на това стопанство, са 19.
Глиган с тегло над 200 кг и огромни глиги стана притежание на стрелците от ловна дружинка „Изток”, с председател Стоян Стоянов в Тополовград. Това стана на 5 ноември преди обяд, по време на неделния ловен излет, а майстор–стрелецът бе Николай Чатов. Той с един изстрел с бренеке повали големия звяр.

В Ивайловград
В ловните дружинки на Ивайловград през този сезон бяха отстреляни 223 диви свине. Най-големият им успех бе 225 кг прасе, гръмнато в ловните полета на Костилково от Мирослав Сепетлиев. Със своята карабина стреля 8 пъти преди трофеят да се строполи.
При вредния дивеч през този сезон са унищожени 151 чакала, 57 лисици, 7 вълка.
Открити са три диви свине, заразени с трихинелоза.

В Свиленград
Само един вълк са унищожили през този сезон свиленградските ловци, макар да са забелязвали много от вредния дивеч. За сметка на това при отстрела на дивата свиня тази година авджиите могат да се похвалят с цифрата 171.
Със сериозен успех се поздравиха края през ноември от младиновската ловна дружинка, където 43-гoдишният Bacил Aнгeлoв повали 220 кг свиня с един изстрел от снайпер.

В Любимец
При план 57 диви свине, ловджииите от Любимец са гръмнали 52. Най-големите им успехи са в село Вълче поле, където са отстреляни 12 прасета. След това с по-малък брой в Оряхово. По средата на октомври на точния им мерник паднаха два едри глигана – първият – над 200 кг, а втория – 165 кг.
По-голямото прасе бе отсреляно от Румен Дойчев, 45-годишният полицейски служител в миграционния център в Любимец, с болтова карабина „Браунинг“. Бивните били 23 сантиметра. “Толкова едро животно не сме удряли поне от 10 години насам”, споделиха авджии от дружинката.
Вторият нерез от 165 кг паднал жертва след точна стрелба на Атанас Чоков. Три изстрела с автомат „Калашников“ били необходими на ловеца-земеделски производител, за да повали бягащото прасе.

В Симеоновград
Късметът не излиза на всеки. Ловджиите на „Злати дол“, Симеоновград, които в началото на октомври успяха да повалят голям глиган, който преди това нарани 6 кучета, се оплакват, че заради новата жп линия и магистрала дивечът не идва при тях. Новото шосе и стоманеният път са издигнати много високо и това е преграда за дивите животни. Идвали от другата страна на река Марица, от с. Шишманово, и като не можели да преминат, се връщали обратно, оплакват се те.

 

Милена Митева
От Милена Митева януари 29, 2018 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 269 838 преглеждания