Отпечатаха петото издание на музея в Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2018 08:30

Отпечатаха петото издание на музея в Свиленград

Излезе от печат новото издание на Исторически музей. Това съобщиха от ОбА – Свиленград. Книгата „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи” беше представена от директора на музея Елена Митева и уредника д-р Стефан Димитров.
Сборникът, който е четвъртото издание на местния музей, бе отпечатан след спечелен конкурс на Министерството на културата. Той включва изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежът към светска просвета.
Книгата се състои от 2 части – изследователска и документална. В първата част са представени научните доклади от ІV Национална конференция на тема „Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.”, инициирана от музея и проведена в Свиленград.
Във втората част на сборника е намерил място дареният на музея и съхраняван в продължение на близо осем десетилетия непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото”, на одринския училищен инспектор Георги Фотев, който е с важна документална и мемоарна стойност за историята на региона.
Научната част на сборника се състои от 16 студии и стати, които обхващат широк кръг от проблеми, обединени от темата за развитието на църковното и образователно дело в Одринска Тракия и в Свиленград. Сред техните автори са авторитетни историци от БАН и различни университети като проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. д-р Цонка Каснакова, доц. Тодор Радев, д-р Ваня Стоянова, д-р Калина Пеева и др., от регионални музеи – д-р Красимира Узунова, д-р Виолета Костова, както и местни краеведи – Атанас Куманов, Коста Льондев и др.
От 2011 г. насам Исторически музей Свиленград издаде три сборника с научни студии и статии, посветени на историческото минало и културните традиции на Свиленград и региона. В тях са включени доклади от няколко научни конференции, организирани от музея за празника на Свиленград. В момента за печат се подготвят още три научни издания.
„През 2011 г. организирахме за първи път историческа конференция в Свиленград в чест на празника на града, разказа Елена Митева. Тогава искахме, но не знаехме дали ще се превърне в традиция. Но с подкрепата на кмета на общината Георги Манолов за тези 7 години проведохме тук 6 национални научни форума с участието на учени от БАН и различни престижни български университети. За да съхраним за поколенията научните постижения, изнесени в докладите, ние учредихме и издателство към Исторически музей – Свиленград. Днес вече можем да се похвалим, че издателството е издало три сборника”.

Снимка: ОбА – Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2018 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.