Отново зачестиха сигналите за измами с колети

Сакар нюз
От Сакар нюз август 25, 2007 02:18

Отново зачестиха сигналите за измами с колети

Отново зачестиха сигналите за измами с колети и машинни части. Само за един ден през миналата седмица в РПУ – Ямбол са подадени две жалби. Възрастен мъж е измамен с 2 000 лв., като му обещали колет от Гърция, а друг с 1 800 лв., с обещанието за изгодна сделка със сондажни ролки. Припомняме още веднъж двете схеми на измами, извършвани в цяла България:

Измами с колети:
Обикновено на домашния Ви телефон се обажда някой и казва: „Обаждам ти се от Испания, позна ли ме? Изпращам ти колет с 10 000 евро и златни накити.“ Следва уговорка, че трябва да се срещнете, най-често във Велико Търново или Елена, и да заплатите около 3 000 лв. за куриер. Отивайки на уговореното място, давате парите и получавате пакетирани кутии, в които има стари дрехи, бутилки с вода и други.
Измамниците се обаждат от мобилни телефони с прима карти, които веднага след това унищожават. Възможно е да кажат, че звънят от Испания или други държави. В някои от случаите ползват услугите на таксиметрови шофьори, които трябва да предадат колета, което затруднява разпознаването, когато бъдат задържани.

Измами с машинни части
Началото е телефонно обаждане от лице, представящо се за далечен познат, което предлага да се срещнете на оживено място в града – гара, автогара, пазар, където ще получите стока срещу заплащане на определена сума. След това ще се срещнете с трето лице, на което трябва да препродадете стоката, много необходима за него. От извършената „сделка“ ви обещават печалба в двоен или троен размер. Обикновено се предлагат лагери, ремъци, маслени регулатори, сондажни ролки, игли за маслобойни и други.
Разбира се, купувач не се появява и вие оставате с ненужната за вас стока, закупена за много пари. Сумите варират от 1000 до 10 000 лв.
ОДП – Ямбол за пореден път предупреждава населението:

Не вярвайте на примамливи оферти за лесна печалба или изгодна покупка! Не бързайте да давате пари на хора, които не познавате! Бъдете внимателни, ако ви предложат „много изгодна сделка! Ако все пак станете жертва на подобна измама, следва да се обърнете към поделенията на МВР, на чиято територия сте осъществили „сделката“. Предупреждаваме гражданите, че за обаждания от този род е по-добре да сигнализират в най-близкото РПУ или на тел. 166.

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз август 25, 2007 02:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.