Отново две момчета извадиха богоявленския кръст на Йордановден в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова януари 7, 2016 07:29 Updated

Отново две момчета извадиха богоявленския кръст на Йордановден в Любимец

Здравко Коджеманов /15 години/ и Йордан Тошев /22 години/ от Любимец извадиха богоявленския кръст от казаните със светена вода – Любимец. Това стана в църквата „Свето Успение Богородично“. Претендентите бяха доста, но преди ритуала отец Трифон обяви, че право да участват имат хора, получили Свето кръщение и помоли всички останали да се оттеглят. Най-ловки се оказаха двете млади момчета, които едновременно хванаха кръста. И двамата са дебютанти и досега не са се включвали в ритуала. След като мина церемонията по ваденето на Христовия символ от водата, те посетиха различни институции и домове с дървеното разпятие да благословят за здраве, мир и благоденствие.

По съвсем различен начин премина ритуалът в с. Лозен. Тържественият водосвет, освещаване на българското знаме и ритуалът по хвърлянето на кръста се извърши на новоизградения брод на р. Лозенска от отец Януарий.

Претендентите да извадят християнския символ бяха общо четири млади момчета, но след кратко търсене из ледените води Иван Мирчев /21 години/ от с. Лозен успя да го хване.

На 6 януари православната църква чества един от най-тържествените християнски празници – Богоявление, или Кръщение Господне, наричан още Йордановден. Това е третият по значимост християнски празник през годината.

На този ден се ознаменува Светото кръщение на Исус Христос от св. Йоан Кръстител в река Йордан. Оттук произлиза и названието на празника. Това е денят, в който навсякъде, където има естествен водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, за да може водата да отмие лошото. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете и всеки носи вкъщи от нея. Тя пази от болести и пречиства душата.

This slideshow requires JavaScript.

 

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова януари 7, 2016 07:29 Updated
Напиши коментар

2 коментара

 1. мирянин януари 9, 07:55

  Това е подигравка

  Отговори на този коментар
 2. rfssi януари 8, 20:20

  докога в Любимец кръстът ще се вади от казани с вода,а не каквато е традицията от река?

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 518 143 преглеждания