Откриват мемориал, посветен на летци – герои

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 27, 2016 08:05

Откриват мемориал, посветен на летци – герои

Акценти

  • За тържеството се очакват официални лица от Министерството на отбраната

Свързани публикации

На 12 октомври, сряда от 12.00 ч. ще бъде тържествено открит новоизградения паметник на трима  летци – герои, в местността Голямата чешма, в близост до с. Георги Добрево.

Кметът на община Любимец Анастас Анастасов и членове на Клуб на летците „Капитан Димитър Списаревски“, отправят покана към гражданите за присъствие на официалното откриване на възпоменателния мемориал.

Паметникът се намира близо до АМ „Марица, до километър 92, до бензиностанция Shell Любимец-Изток, (посока Свиленград – София)

Той е посветен на трима летци – майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов, изпълнили воинският си дълг да бранят своя народ и Родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война. Те оцеляват под вражеския огън, но не успяват да избегнат съдбата на повечето достойни български офицери след 9.09.1944 г. В следствие на бягството от страната на двама техни колеги авиатори, незаслужено са подложени на дълги репресии по затвори и следствия. Оправдани са на съдебния процес, но са уволнени от армията и семействата им остават без препитание. Подложени са след това на непрекъснат тормоз от властта, без да могат да започнат работа и решават да напуснат България. Убити са при опит да напуснат нелегално българо-турската граница в нощта срещу 16.08.1948 г. недалеч от мястото, където е изграден паметникът.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 27, 2016 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама