Откриват ловния сезон с повишени мерки заради АЧС*

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2019 07:17

Откриват ловния сезон с повишени мерки заради АЧС*

Откриването на ловния сезон ще бъде на 10 август. Тогава ще започне острелът по мигриращ дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.
Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали – гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина – до 10 броя.
Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение за лова, като е забранено използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните, обявени за национални празници.Тази година заради разпространяващата се африканска чума по свинете (АЧС) ловците трябва да бъдат още по-внимателни. Ветеринарите припомнят, че те също могат да станат преносители на заразата.
Всеки ловец трябва да е наясно със своята отговорност, тъй като вирусът може да бъде предаден и чрез замърсено облекло, предмети или превозни средства. Особено внимание трябва да се обърне на остатъци от кръв и тъкани. В тях вирусът на АЧС може да остане заразен за дълго време, дори и най-малките капчици са достатъчни за инфекция.

* Африканска чума по свинете

На 6 септември, петък, в местността Ловен парк, край Харманли, членовете СЛРД „Сокол“ ще се събрат за традиционното откриване. Там от 10:00 часа ще започне киноложка изложба. В 12:00 часа оркестър „Орион бенд“ ще забавлява присъстващите, на които ще бъде раздаден курбан.
Ловното сдружение, в което са общините Харманли, Симеоновград и Маджарово, наброява 1 337 члена.

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2019 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 126 705 преглеждания