Откриват ловния сезон с повишени мерки заради АЧС*

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2019 07:17

Откриват ловния сезон с повишени мерки заради АЧС*

Откриването на ловния сезон ще бъде на 10 август. Тогава ще започне острелът по мигриращ дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.
Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали – гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина – до 10 броя.
Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение за лова, като е забранено използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните, обявени за национални празници.Тази година заради разпространяващата се африканска чума по свинете (АЧС) ловците трябва да бъдат още по-внимателни. Ветеринарите припомнят, че те също могат да станат преносители на заразата.
Всеки ловец трябва да е наясно със своята отговорност, тъй като вирусът може да бъде предаден и чрез замърсено облекло, предмети или превозни средства. Особено внимание трябва да се обърне на остатъци от кръв и тъкани. В тях вирусът на АЧС може да остане заразен за дълго време, дори и най-малките капчици са достатъчни за инфекция.

* Африканска чума по свинете

На 6 септември, петък, в местността Ловен парк, край Харманли, членовете СЛРД „Сокол“ ще се събрат за традиционното откриване. Там от 10:00 часа ще започне киноложка изложба. В 12:00 часа оркестър „Орион бенд“ ще забавлява присъстващите, на които ще бъде раздаден курбан.
Ловното сдружение, в което са общините Харманли, Симеоновград и Маджарово, наброява 1 337 члена.

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2019 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.