Откриха паметник на Кара Кольо в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 7, 2018 15:20

Откриха паметник на  Кара Кольо в Тополовград

Кметът Божин Божинов и скулпторът Христо Дюлгеров откриха паметник на хайдутина Кара Кольо в Тополовград. Това стана на 6 декември – Никулден, в присъствието на много жители на общината, зам.-областния управител Ангел Божинов, почетни граждани и други гости.
Тържеството по този повод започна с изпълнение на стихотворение, посветени на героя, декламирано от ученик от СУ „Д-р П. Берон”. Слово за живота и дейността на Кара Кольо изнесе Красимира Ятакчиева, началник отдел в ОбА.
Песен специално написана по текст на Николай Дялков, музика на Стойчо Чобанов и посветена на легендарния народен закрилник изпълни мъжкия хор при читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” .
Тържествен водосвет и осветяване на паметника отслужиха ставрофорен свещеноиконом хаджи Николай Клюнков и архимандрит Амвросий.
Монументът, изработен от Христо Дюлгеров, е посветен на паметта на всички, дали живота си за свободата и независимостта на България.
По време на тържеството кметът връчи плакети, почетни значки и грамоти на участниците в Инициативния комитет за изграждането му.
В края на тържеството пред паметника бяха поднесени венци и цветя от обществени институции и граждани.
Тържеството завърши с Песен за България, изпълнена от Мъжкия хор.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 7, 2018 15:20
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Тинчо Бизев ноември 18, 20:23

    Възхитен съм топовградчани!Тичо Бизев от Чепеларе съм.След 40г,на фестивала на старите градски песни в Чепеларе,се разтъжиме с набора от казармата Стойчо Чобанов.Благодарение на самодейците Ви,Мъжкия хор, у мен се събуди стара любов към Тополовград.Оказа се,това е “зараза“,десетина мои приятели,от скоро,лягаме и ставаме с прекрасните им песни,вместо да слушаме по радиото- къде е ходил Бойко Борисов и какво е казал.Флашката която ни изпрати читалището,гледаме да я запишат повече хора,та ако се развали,да си я имаме по компютрите и на дискове.В удобно време,най-добре на пролет,десетина-петнайси почитатели и приятели,ще ги посетим на репетиция,като до тогава,ще научим малко история за вас.Живи и здрави,давайте в същия дух!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.