Откриха още три двойки царски орли

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2020 15:05

Откриха още три двойки царски орли

Нови три двойки от застрашения царски орел откри екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е станало в началото на месец март в района на град Сливен.
В съобщението на дружеството се казва, че с тях броят на всички двойки в страната нараснал до 32, което е рекорд за последните 20 години. През 2000 г., когато започнаха активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда е бил седем.
Така популацията в района на Сливен вече стана осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява десет двойки.
Доскоро основната заплаха за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази заплаха беше премахната в повечето от най-важните за вида райони, благодарение на LIFE проекта „Живот за царския орел“.
В периода 2013 – 2018 г. Електроразпределение Юг и БДЗП реализираха LIFE проект „Живот за царския орел“. В рамките му са обезопасени 2 340 електрически стълба със защитни изолации, 42 км въздушни електропроводи, които представляват 126 км проводници, бяха подменени с изцяло изолирани – т.нар. ПАС система. Положени са 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни електропроводи.
Новите двойки са открити от експерта на БДЗП в опазването на хищните птици д-р Димитър Демерджиев и местния сътрудник на БДЗП Валентин Велев. В края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки и при направената проверка в началото на този сезон съмненията се потвърдили.
Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.

Снимка: БДЗП

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2020 15:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама