Откриха изложба на академик, роден в Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 3, 2019 22:30

Откриха изложба на академик, роден в Свиленград

Вековен юбилей от рождението на акад. Любомир Желязков – бащата на българската фармацевтика, отбеляза Исторически музей – Свиленград. Животът и научното дело на учения, роден в Свиленград, са представени в съвместна документална експозиция с Научния архив на БАН.
Изложбата ще остане в залата на музея до края на февруари.
Любомир Желязков е роден на 14 октомври 1918 г. в Свиленград в семейството на Тана Старирадева и Димитър Желязков – участник в Първата световна война. Неговият вуйчо, Стойчо Старирадев, е кмет, управлявал най-дълго Свиленград – от 1934 до 1944 г. По-малката му сестра, Бинка Желязкова, става първата жена кинорежисьор у нас. Той завършва химия в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1946 г. и още същата година започва работа по специалността си. Година по-късно основава Научноизследователски химико-фармацевтичен институт (НИХФИ), чийто директор е близо 20 години – от 1953 до 1972 г. Избран за академик на БАН, главен научен секретар от 1973 – 1977 г., зам.-председател до 1988 г. на Академията.
Големият принос на акад. Желязков и делото на неговия живот е създаването на НИХФИ, който разработва и внедрява нови лекарствени средства и форми – оригинален български продукт. Започвайки от лаборатория в едно мазе с един лаборант, той успява да развие успешно българската химико-фармацевтична индустрия и да донесе огромни приходи за България от износа на лекарства. Под негово ръководство институтът се развива като научен, иновативен и технологичен център на родната фармацевтична промишленост, успешно представяна у нас и в чужбина. В института, наречен “мозъкът на фармацевтиката”, се разработват лекарства и се извършва контрол и изпитания над тях. Уникалното е, че тук се осъществява целия дълъг път на лекарствения препарат – от научно-техническата, икономическата и търговско-патентната информация, синтеза на активната субстанция, изготвяне на лекарствените форми, съпроводено със строг контрол за съответствие с медицинските изисквания и практиката.
Като учен основател акад. Желязков създава направленията в него според най-важните социално-значими заболявания. Под негово ръководство се разработват уникални български технологии, които в 90% от случаите са били нови структури и оригинални патентно защитими формули. Има многобройни лекарствени патенти от Швейцария, Германия, Франция, Канада, Япония и други страни по света.
Благодарение на тези разработки българската фармацевтична промишленост се нарежда през 70-те години на шесто място в света по производство и износ на лекарствени препарати и досега около 85% от създадените и произвежданите у нас лекарства са разработка на НИХФИ.

автор: Калина Райкова/

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 3, 2019 22:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.