Откриха бaрелеф на Щастливеца за 110-годишен юбилей на училище

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:13

Откриха бaрелеф на Щастливеца  за 110-годишен юбилей на училище

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Барелеф на Алеко Константинов бе открит в двора на училище в Харманли, на което той е патрон. Тържествената церемония в чест на 110-годишнината приключи със заря, която озари небето в нощта на 11 май, понеделник.
Директорът на НУ „Алеко Константинов“, Снежана Захариева поздрави колегите си за празника и допълни: „Днес отдаваме заслуженото на патрона на нашето училище – Алеко Константинов-Щастливеца. Кулминацията на нашия празник е една моя мечта от преди повече от 20 години – в двора на училището да бъде издигнат паметник на нашия патрон. Най-после виждам училището ни завършено, а с Щастливеца тук, ние носим вече и своята идентичност. Нека е честит и да остане за идните поколения! Днес ние пишем нашата нова история.“
Тя, заедно с автора на барелефа Тамер Халил, който също е бил ученик на това училище, свалиха бял воал от паметника и той официално бе открит.
Господин Халил сподели, че като възпитаник на училището това е специален момент за него, а оказаната чест и привилегия два пъти на създаде скулптора на една личност е истинско удоволствие.
В продължение на три месеца сръчните ръце на скулптура Тамер Халил от Града на Белоногата създадоха барелефа на писателя, общественика и и основоположника на туристическото движение в страната Алеко Константинов – Щастливеца, който ще радва поколенията напред.
На събитието бе и кметът Мария Киркова, която пред събралите педагози сподели: „Нашите предци са достойни за почитане и вие го правите. Бъдете здрави и все така всеотдайно се раздавайте за нашите деца, както го правите досега и те ще ви се отблагодарят като почитат своите учители.“
Директорът Снежана Захариева обяви, че всяка година училището ще връчва награди за цялостна педагогическа дейност, за принос към образованието и издигането на авторитета на училището на заслужили педагози с почетна грамота „Алеко Константинов – Щастливеца“. Първите отличени с нея бяха Даниела Сянкова, Мариана Радева и Елка Петкова, които получиха и специалния плакет за юбилейната годишнина. Такъв имаше и за всички от педагогическия и непедагогическия персонал.
Подготовката за 110-годишния юбилей започна от рано, но извънредните обстоятелства заради пандемията наложиха промени. Всички предвидени събития се проведоха в рамките на три дни виртуално. Първото бе на 9 май, събота. Във видео бе представена историята на училището. Същия ден бе показана и работата на учениците по проект „Равен старт и за мен“. През втория ден бе презентирана работата на училището по проекти. Обявени бяха наградените ученици от конкурсите за юбилея.
Виртуалният празник за 110-годишнината на училището завърши на 11 май с празничен концерт.

Начално училище „Алеко Константинов“ – Харманли, е построено през 1910 г.
През дългогодишната си история няколко пъти училището е било затваряно. Първия път е заради епидемии от силно заразните заушка и скарлатина. През 1941 г. училището е заето от военна болница и учебните занятия са отменени. След кратък период на прекъсване то отново продължава дейността си.
До 1952 г. училището е само за ученици от началния етап. През 1953 г. сградата е приспособена и за целодневна детска градина.
След 1975 г. НУ „Алеко Константинов“ е закрито.
По решение на Общински съвет от учебната 1984/1985 г. отново се възстановява.
Днес в НУ „Алеко Константинов“ се обучават ученици от първи до четвърти клас в дванадесет паралелки. Към училището има и подготвителна група, в която са включени 5 и 6-годишни деца.
Организацията на учебния ден е целодневна.

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама