Откриха бaрелеф на Щастливеца за 110-годишен юбилей на училище

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:13

Откриха бaрелеф на Щастливеца  за 110-годишен юбилей на училище

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Барелеф на Алеко Константинов бе открит в двора на училище в Харманли, на което той е патрон. Тържествената церемония в чест на 110-годишнината приключи със заря, която озари небето в нощта на 11 май, понеделник.
Директорът на НУ „Алеко Константинов“, Снежана Захариева поздрави колегите си за празника и допълни: „Днес отдаваме заслуженото на патрона на нашето училище – Алеко Константинов-Щастливеца. Кулминацията на нашия празник е една моя мечта от преди повече от 20 години – в двора на училището да бъде издигнат паметник на нашия патрон. Най-после виждам училището ни завършено, а с Щастливеца тук, ние носим вече и своята идентичност. Нека е честит и да остане за идните поколения! Днес ние пишем нашата нова история.“
Тя, заедно с автора на барелефа Тамер Халил, който също е бил ученик на това училище, свалиха бял воал от паметника и той официално бе открит.
Господин Халил сподели, че като възпитаник на училището това е специален момент за него, а оказаната чест и привилегия два пъти на създаде скулптора на една личност е истинско удоволствие.
В продължение на три месеца сръчните ръце на скулптура Тамер Халил от Града на Белоногата създадоха барелефа на писателя, общественика и и основоположника на туристическото движение в страната Алеко Константинов – Щастливеца, който ще радва поколенията напред.
На събитието бе и кметът Мария Киркова, която пред събралите педагози сподели: „Нашите предци са достойни за почитане и вие го правите. Бъдете здрави и все така всеотдайно се раздавайте за нашите деца, както го правите досега и те ще ви се отблагодарят като почитат своите учители.“
Директорът Снежана Захариева обяви, че всяка година училището ще връчва награди за цялостна педагогическа дейност, за принос към образованието и издигането на авторитета на училището на заслужили педагози с почетна грамота „Алеко Константинов – Щастливеца“. Първите отличени с нея бяха Даниела Сянкова, Мариана Радева и Елка Петкова, които получиха и специалния плакет за юбилейната годишнина. Такъв имаше и за всички от педагогическия и непедагогическия персонал.
Подготовката за 110-годишния юбилей започна от рано, но извънредните обстоятелства заради пандемията наложиха промени. Всички предвидени събития се проведоха в рамките на три дни виртуално. Първото бе на 9 май, събота. Във видео бе представена историята на училището. Същия ден бе показана и работата на учениците по проект „Равен старт и за мен“. През втория ден бе презентирана работата на училището по проекти. Обявени бяха наградените ученици от конкурсите за юбилея.
Виртуалният празник за 110-годишнината на училището завърши на 11 май с празничен концерт.

Начално училище „Алеко Константинов“ – Харманли, е построено през 1910 г.
През дългогодишната си история няколко пъти училището е било затваряно. Първия път е заради епидемии от силно заразните заушка и скарлатина. През 1941 г. училището е заето от военна болница и учебните занятия са отменени. След кратък период на прекъсване то отново продължава дейността си.
До 1952 г. училището е само за ученици от началния етап. През 1953 г. сградата е приспособена и за целодневна детска градина.
След 1975 г. НУ „Алеко Константинов“ е закрито.
По решение на Общински съвет от учебната 1984/1985 г. отново се възстановява.
Днес в НУ „Алеко Константинов“ се обучават ученици от първи до четвърти клас в дванадесет паралелки. Към училището има и подготвителна група, в която са включени 5 и 6-годишни деца.
Организацията на учебния ден е целодневна.

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.