Отговори на десет въпроса, свързани с летните болести

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 8, 2018 06:30

Отговори на десет въпроса, свързани с летните болести

Акценти

  • Кърлежът може да пренесе две болести: на първо място коварната лаймска борелиоза, или лаймска болест.

Свързани публикации

Специалистите отговарят на най-важните въпроси, свързани с летните болести, които всеки един от нас си задава.
Какви са симптомите на алергия при ужилване от насекомо?
Малко след ужилването се получава затруднение в дишането и прилошаване. Кръвното налягане рязко спада. Затова алергичните към насекоми трябва през лятото винаги да носят със себе си ампула адреналин, която медицинско лице да им инжектира венозно.
Какво може да помогне при алергия?
Ако подозирате, че може да имате алергия към ужилване от насекоми, трябва да отидете на преглед при алерголог или кожен лекар, който да установи дали наистина е така.
При положителен резултат, за да свикне организмът с отровата, може да се проведе лечение за хипосензибилизация или за намаляване на чувствителността. Така се загубва или поне понижава способността за свръхреакция.
Трябва ли веднага, щом ви ужили пчела, да отидете на лекар?
В нормалните случаи е достатъчно внимателно да се извади жилото, като се внимава торбичката с отровата да не се разлее върху ужиленото място.
Върху раната трябва да се направи хладен компрес и евентуално да се намаже с болкоуспокояващ мехлем. Само при ужилване върху устните и носа, както и при многобройни такива по цялото тяло, трябва да се потърси спешна медицинска помощ. И при наличие на алергия, разбира се.
Защо ухапването от кърлеж може да бъде толкова опасно?
Кърлежът може да пренесе две болести: на първо място коварната лаймска борелиоза, или лаймска болест. Тя се причинява от бактерията борелия бурдорфери и всеки втори кърлеж я носи в себе си. Годишно хиляди хора заболяват от тази болест.
Втората болест е летният менингитен енцефалит, или МЕ, който се среща по-рядко. Това е възпаление на мозъка и мозъчната кора. То се развива най-често в началото на лятото, но има случаи, в които се развива и през есента.
Какви са симптомите на лаймската болест?
Около ухапването върху кожата се образува червен ореол. Лаймската борелиоза протича в три стадия, но не винаги се наблюдават задължително и трите. Някои пациенти оздравяват бързо след първоначалните болезнени симптоми.
При други лаймската борелиоза причинява болки в крайниците и възпаления на различни нерви по тялото и може да доведе до продължителни мъчителни страдания. Ако тя не бъде атакувана навреме с антибиотици, има риск да провокира сериозни поражения като дистрофия на мускулите, увреждане на очите или възпаление на ставите.
Какви са симптомите на менингитния енцефалит?
При него в течение на около една до две седмици след ухапването се наблюдават симптоми, които напомнят грипните. След това следват осем дни без оплаквания, докато не се стигне до възпаление на мозъка, мозъчната кора, а в отделни случаи и на гръбначния мозък.
При тази болест не помагат антибиотици. От 300 пациенти с енцефалит умират около 100 от страничните въздействия на болестта.Опасен ли е МЕ за децата?
Болестта протича много по-тежко при възрастните. Въпреки това имунизацията е много препоръчителна и за децата. Отскоро могат да бъдат имунизирани и децата под 12 години.
Какво трябва да се направи, когато ни ухапе кърлеж?
Най-добре е той да бъде внимателно изваден с пинсета от кожата. Главата на кърлежа трябва да бъде изтеглена така, че задната част на насекомото да не се разкъса. Накрая мястото на ухапването трябва добре да се дезинфекцира.
Ако главата остане в кожата, по-добре е да се отиде на лекар. Никога не трябва да се използва лепило, масло или олио, защото насекомото отделя опасна слюнка и може да стане инфекция.
Какво означава акне „Майорка“?
Това е кожна алергия, която се получава при излагане на слънце. Тя се изразява в червени петна, пришки и рани. Причината за тази фототоксична реакция са определени козметични съставки, които при облъчване с ултравиолетовите лъчи предизвикват кожен обрив. Такива могат да бъдат мазнините или емулгаторите, но също така и съдържащите се в некачествените продукти за слънчева защита химически филтърни субстанции.
Какво е светлинна дерматоза?
Тя се причинява от ултравиолетовите лъчи. Съвсем типично е първо да се появи сърбеж, а след това обрив. Дерматозата обичайно започва от лицето, преминава през деколтето и се пренася върху долната част на ръцете и горната част на китките.
По-късно се разпространява върху раменете, корема и краката. Кожните ракции приемат различна форма – екзема, мехури, възелчета, зачервявания и пъпки. Най-доброто средство срещу слънчевото изгаряне са качествените защитни млека, кремове и гелове.

Снимка: Интернет

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 8, 2018 06:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.