Отбелязват 80 години на читалището в с. Срем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 26, 2017 10:58

Тази година съборът в с. Срем, който ще е на 6 септември, ще бъде с основен акцент върху 80-годишнината от създаването на местното читалище „Изгрев”. То е основано на 12 юли 1927 година от по-будни и интелигентни местни жители. Първоначално са събирали по 60 лв. членски внос, като за 11 години са събрали около 70 000 лв., използвани за построяване на сграда на читалището. През 1938 г. са отделили 7 500 лв. и закупили радиоапарат, единствен в цялото село, и в читалищната сграда са се събирали много хора да слушат песни и новини.
По-значимите успехи на читалищните дейци от селото са свързани с издирването, съхраняването и представянето на автентичния местен фолклор.
Дългогодишен председател на читалището е бил директорът на местното училище “Христо Александров”.
Фолклорният колектив е създаден през 1960 г. с пръв ръководител – учителят Иван Терзиев, който го е ръководел до 1965 г. От тогава до сега, с малки прекъсвания, това прави Йонко Гинев – дългогодишен учител и кмет на селото.
Първата значима награда за читалището носи гайдарят Христо Басанов от Прегледа на Художествената самодейност на Агликина поляна в Сливенския балкан. Той е бил и основната фигура по време на големите селски хора на мегдана в празничните дни със своята гайда. В последните години, със секретар на читалището Мара Михайлова, голяма дейност развива фолклорният състав.
Многобройни са наградите от участие в прояви на национално, регионално и местно ниво – от събори, надпявания, фолклорни празници, като този в Копривщица, край манастира „Света Троица” и на още много други места. Ръководството, читалищните дейци и самодейците от читалище „Изгрев” в с. Срем си имат и свои завети: „Тази България да бъде независима”, “Чети книги до старост!”, “Обичай труда!”, “Върви напред!”, “Обичай себе си!”, “Обичай всички!“.
Най-голямата болка на сремци е, че понастоящем нямат своя читалищна сграда. Тази, която е строена преди всичко с доброволен труд от местното население, от 20 години е неизползваема и вече не подлежи и на ремонт. Закупена е нова – бившият ресторант на РПК, но все не се намират средства за неговия ремонт и пригаждането й за читалищна дейност. Надеждата им е, че все пак и от общината, и от спонсори ще се намерят средства това да стане в близко време. Сремските читалищни дейци и самодейци са запазили своя дух и по време на тазгодишния събор са с намерение да покажат цялото си майсторство в съхраняването на местния фолклор и обичаи.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 26, 2017 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.