От ВВС наградиха директор на музей

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 20, 2018 09:02

От ВВС наградиха директор на музей

Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена от командването на ВВС на България. Отличието й връчи командирът, генерал-майор Цанко Стойков на специална церемония в София по случай празника на българската бойна авиация – 16 октомври.
Наградата е се дава “за значителен организационен и личен принос при възстановяването и поддържането на местата в района, свързани с българската авиационна бойна слава, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград”.
Последният принос на свиленградчани за съхраняване паметта и почитта към миналото и героите е паметникът на генерал Никола Иванов, един най-видните военачалници в Европа от първата половина на ХХ век.
Много са паметните места в Свиленград, свързани с българската бойна слава по време на Балканските войни. Той е първият освободен град в първия ден на Балканската война, на 5 октомври 1912 г.
Край Свиленград се провежда първата битка, удържана е първата победа с превземането на връх Шейновец, наградени са първите герои с ордените за храброст лично от главнокомандващия – цар Фердинанд.
На 10-и октомври тук се установява за близо 5 месеца и щабът на Втора българска армия начело с ген. Никола Иванов. Тук се взема историческото решение за атаката и щурма на Одрин.
В Свиленград се ражда българската бойна авиация – нещо новаторско за времето си. Първата й жертва, Христо Топракчиев загива при боен полет над крепостта Одрин в Балканската война на 27 г. Негов паметник е издигнат в градския парк на 05 октомври 1985 г.
Паметта на загиналите при обсадата и щурма на Одрин през Балканската война в Свиленград също е увековечена чрез паметника „Одринци“, където върху черния гранит със златни букви са изписани имената 1986-те герои – войници и офицери. Той е открит на 5 октомври 2008 г.

Калина Райкова

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 20, 2018 09:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.