От папируса – до коронавируса

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2020 13:08

От папируса – до  коронавируса

автор: Николай Христов/ Стражица

Ех, Човечество, да ти имам втората сигнална система! И изчезналата опашка в хилядолетната еволюция! Защото ми изплува от паметта една народна мисъл, която гласи: „Имала крушка опашка”.
Та от радост, че имаме придобита втора сигнална система, загубихме връзката с първата. А ето, един коронавирус даже и без първа сигнална система строи цялото днешно човечество и опъна на проверка както здравната, така и много други обществени системи на всички държави.
Не зная дали е толкова цветен и красив, колкото ни го показват от големия екран. Но ми прилича на октопод. Знае ли му някой пипалата? Леко се усмихвам като слушам къде му било слабото място. И се замислям за древните знания, които са ни оставени върху глинени плочки и папируси.
Малцина ги четат, мнозина с научни титли ги поглеждат отвисоко и с насмешка. Други, които иначе не са привърженици да се ограждаме със стени и огради, ще ни оградят със закони, постановления и заповеди.
Ще турим маски и очила, за да преборим коронавируса. И от една седмица се чудя: Защо не го борим в класически стил, а се мъчим в свободен? Вече ми просветва.
Като сме изложени на фини прахови частици дълго време, белите ни дробове стават по-уязвими за коронавируса. Като натрупаме излишни килограми или стрес, можем да си докараме диабет. Като сме литнали по света с хиляди самолетни полети в час, увеличаваме пробива в озоновия слой на атмосферата. Като си палнем цигара за кеф – пак автогол за белите дробове.
А физическата ни дееспособност … Леле-мале! Природата дала на носорога рог, на броненосеца – броня, на много животински видове – рога. Ние почнахме да ги броим за трофеи и да се хвалим по разни изложения. На птиците дала различно оперение и песни – божествен колорит.
Напоследък обаче се налага мнението, че автомобилът е едно от многото проклятия на съвременното човечество. Доказано е в нашите географски ширини, че щилката и тя! И станахме царе да си създаваме предизвикателства и бедствия, а после да се борим за преодоляването им.
Пак в свободен стил, по закона на джунглата – който е по-силен, който изпревари! И днес сме нащрек, в позиционна война срещу коронавируса. Не се замисляме, че във Вселената сме по-ситни даже и от седмия коронавирус. Ако е седмият по ред от известните до сега, трябва да внимаваме – седем е сакрално число!
Нека да се замислим, че сме само в един скромен епизод от битката на макросвета и микросвета за оцеляване, за развитие и самоусъвършенстване. Помогнали сме да се наруши някакво вселенско равновесие и се опитваме да си оставаме безхаберни.
Ние се губим във времето, нейде между папирусите и коронавирусите, а в това време Дядо Господ си седи на едно крайпътно камъче до вселенската магистрала и се забавлява на земното ни шоу.
Николай ХРИСТОВ

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2020 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама