От какво зъбите пожълтяват?

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 14, 2018 07:03

От какво зъбите пожълтяват?

Акценти

  • С възрастта емайла върху зъбите изтънява, напуква се и това води до появата на петна или цялостно пожълтяване или посивяване на зъбите.

Свързани публикации

Белотата на зъбите донякъде се определя на генетично ниво, но в по-голяма степен зависи от начина на живот и храната, която консумирате. Ето от какво пожълтяват зъбите.
Пушене
Тютюнът е добре познат виновник за пожълтелите зъби. Пушенето на твърде много цигари води до отлагане на никотин върху емайла на зъбите, което им придава неприятен жълт цвят.
Възраст
С възрастта емайла върху зъбите изтънява, напуква се и това води до появата на петна или цялостно пожълтяване или посивяване на зъбите.
Кафе и чай
Това сред напитките, които са най-агресивни към зъбите, тъй като проникват през емайла и придават жълтеникав цвят на зъбите. Но не е необходимо напълно да се откажете от кафето и чая, а просто да се ограничите до една напитка на ден, което не би трябвало да доведе до пожълтяване на зъбите.
Е-тата в храните
Осветителите в храните са също агресивни към зъбите и водят до оцветяването им в жълто, така че не прекалявайте с храните, богати на Е-та.
Червено вино
Забелязали ли ли сте, че след консумацията на червено вино усещате зъбите си сякаш замърсени и покрити с фин слой от напитката. Именно задържането му по зъбите води до пожълтяването им, така че е добре след консумацията на вино да измивате зъбите си, за да бъдат идеално бели.
Кисели и тъмни храни
Киселите и тъмни храни като балсамовия оцет, соевия сос, а също и кисело-сладките и тъмни плодове като боровинки, къпини, червено грозде нарушават емайла и водят до пожълтяването на зъбите, ако прекалявате с консумацията на подобни продукти.
Лоша хигиена
Хубаво е да миете зъбите си след всяко хранене и е особено важно да не забравяте да измиете зъбите си вечер, тъй като така остатъчната храна между зъбите ви може да доведе до развиване на бактерии, които от своя страна не само да пожълтят зъбите ви, но и да ги развалят.

Има два основни начина за избелване на зъбите.
1. Професионално избелване на зъбите у дома
Това е по-често използвания начин за избелване на зъбите. Той включва индивидуално изработени избелващи шини и шприци съдържащи безопасен избелващ гел.
Избелващия гел за домашно използване е обикновено с голяма вискозност, приятен вкус и състоящ се от карбамид/хидроген пероксид в различни концентрации.
Избелването на зъбите, обикновено включва две кратки посещения в кабинета. В първото се вземат отпечатъци за изработването на индивидуални шини, а второто да се получат шините, както и избелващия агент.
Процесът на избелване е постепенен; ето защо вие контролирате степента на постигнатото избелване.
2. Клинично избелване
Най-често използваният избелващ агент за такова избелване е хидроген пероксида във висока концентрации 30-35%. Поради силната концентрация, тези избелващи материали имат потенциала да увредят меките тъкани(венците), които обикновено отзвучават спокойно до една –две седмици.
Поради това този начин на избелване на зъбите се провежда само в стоматологичния кабинет (офис) с подходящата защита на меките орални тъкани.
Някои пациенти могат да получат чувствителност, която обикновено отзвучава до няколко дни.
Най-съвременният вариант, а също и най-бърз, е наричан още силово или мощно избелване. При него се въздейства с пероксид в много високи концентрации (30-38%) с лампа – чрез аргонов лазер, ултравиолетова светлина или без светлина (с катализатор), в продължение на 45 минути до 1 час и половина.
Процедурата може да се изпълни в още няколко посещения, в зависимост от степента на потъмняване или оцветяване на зъбите. Минусите тук са свързани с евентуалното въздействие от загряването върху нервите на зъбите, а също и върху венците.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 14, 2018 07:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.