От 1 до 4 лева повече данък и такса смет ще плащат за санираните апартаменти

Сакар нюз
От Сакар нюз март 20, 2018 09:12

От 1 до 4 лева повече данък и такса смет ще плащат за санираните апартаменти

В последно време в Харманли упорито вървят слухове, че собствениците на санирани апартаменти ще трябва да плащат много по-висок данък за тях на общината.
Свързахме се с Грета Абаджиева, директор на Дирекция „Местни данъци и такси“ към ОбА – Харманли да обясни дали това е така.
Според закона всички направени подобрения на вече декларирани имоти представляват ново обстоятелство, с което по силата на закона трябва да се декларира. Като такива се смята промяна на предназначението на сгради в имота /например от жилищна в търговска/, изграждане на нови постройки, извършен основен ремонт на сгради, подмяната на дограмата с алуминиева, пластмасова, поставяне на специални покривни покрития и изолации. Всяка една такава промяна води до промяна и на данъчната оценка, която променя и дължимите местни данъци на недвижими имоти и такса битови отпадъци.
Госпожа Абаджиева поясни, че по силата на чл. 14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти се подава при промяна на някое обстоятелство. Това важи и за данък сгради и такса битови отпадъци за жилищата, които са обновени безплатно по Националната програма за енергийна ефективност (НПЕЕМЖС). Очакваното поскъпване е от няколко стотинки до 3-4 лева за година.
Все още подадените декларации от подобен род са малко, но на базата на приетите такива и от направените изчисления става ясно, че повишението на данък сгради и ТБО е в минимални размери. За апартамент от 67 кв. м, с направени подобрения по НПЕЕМЖС, в жилищен блок по бул. „България“повишението на данък сгради e 1,30 лв, а на такса „смет“ -2,32 лв. на година.

Община Харманли с онлайн режим за плащане на данъци

От 1 март Община Харманли въведе нова и модерна услуга за онлайн режим на плащане на местните данъци и такси. Хората вече могат да плащат задълженията си към местната хазна от всяка една точка на страната през касите на ИЗИПЕЙ /Easypay/ и през интернет системата ИПЕЙ /ePay/ от целия свят. Плащането е автоматично и се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица и ЕИК на фирмите. По този начин всеки може да плати данъците си така, както разплаща своите битови сметки.
Новата услуга на автоматично разплащане на данъците е от полза както за хората, живеещи в Харманли така и за тези, които са далече от своите имоти, сгради, вили и къщи.
Услугата безспорно улеснява и собствениците, живеещи в чужбина.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 20, 2018 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.