От 1 до 4 лева повече данък и такса смет ще плащат за санираните апартаменти

Сакар нюз
От Сакар нюз март 20, 2018 09:12

От 1 до 4 лева повече данък и такса смет ще плащат за санираните апартаменти

В последно време в Харманли упорито вървят слухове, че собствениците на санирани апартаменти ще трябва да плащат много по-висок данък за тях на общината.
Свързахме се с Грета Абаджиева, директор на Дирекция „Местни данъци и такси“ към ОбА – Харманли да обясни дали това е така.
Според закона всички направени подобрения на вече декларирани имоти представляват ново обстоятелство, с което по силата на закона трябва да се декларира. Като такива се смята промяна на предназначението на сгради в имота /например от жилищна в търговска/, изграждане на нови постройки, извършен основен ремонт на сгради, подмяната на дограмата с алуминиева, пластмасова, поставяне на специални покривни покрития и изолации. Всяка една такава промяна води до промяна и на данъчната оценка, която променя и дължимите местни данъци на недвижими имоти и такса битови отпадъци.
Госпожа Абаджиева поясни, че по силата на чл. 14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти се подава при промяна на някое обстоятелство. Това важи и за данък сгради и такса битови отпадъци за жилищата, които са обновени безплатно по Националната програма за енергийна ефективност (НПЕЕМЖС). Очакваното поскъпване е от няколко стотинки до 3-4 лева за година.
Все още подадените декларации от подобен род са малко, но на базата на приетите такива и от направените изчисления става ясно, че повишението на данък сгради и ТБО е в минимални размери. За апартамент от 67 кв. м, с направени подобрения по НПЕЕМЖС, в жилищен блок по бул. „България“повишението на данък сгради e 1,30 лв, а на такса „смет“ -2,32 лв. на година.

Община Харманли с онлайн режим за плащане на данъци

От 1 март Община Харманли въведе нова и модерна услуга за онлайн режим на плащане на местните данъци и такси. Хората вече могат да плащат задълженията си към местната хазна от всяка една точка на страната през касите на ИЗИПЕЙ /Easypay/ и през интернет системата ИПЕЙ /ePay/ от целия свят. Плащането е автоматично и се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица и ЕИК на фирмите. По този начин всеки може да плати данъците си така, както разплаща своите битови сметки.
Новата услуга на автоматично разплащане на данъците е от полза както за хората, живеещи в Харманли така и за тези, които са далече от своите имоти, сгради, вили и къщи.
Услугата безспорно улеснява и собствениците, живеещи в чужбина.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 20, 2018 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 771 436 преглеждания