Още едно дело тръгва из съдебните зали

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2016 07:51

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 15/1505, година LXXXI, година XIV, 15-21 април 2016

Свързани публикации

След делото за Планиновските ловни полета, още едно дело със значим обществен интерес е на път да тръгне по безкрайни перипетии из съдебните зали. Става дума за делото, което се води срещу бившия кмет на общината Петър Пашов и началника на отдел ТСУ Венелин Стоянов. По него преди няколко месеца Тополовградския районен съд (ТРС) се произнесе с признаването за виновни на двамата и ги осъди с условни присъди – Пашов на 2.6 г. и Стоянов на 2 г. Присъдите са заради допуснати според прокуратурата нередности при ремонта на язовир „Луков дол” край село Устрем и нанесена щета за 11 682 лв. на община Тополовград. След въззивно обжалване на присъдата от двамата пред Ямболския Окръжен съд (ЯОС), в дело, състояло се на 29 февруари той излиза със следното Решение: „Отменя Присъда № 83/26.11.2015 г., постановена по НОХД № 5/2015 г. по описа на ТРС и връща делото за ново разглеждане на Районна прокуратура – Тополовград.” Това решение не подлежи на друго обжалване и е окончателно.
Наред с всички останали мотиви за отмяна на Решението ТРС, с които двамата са признати за виновни и съответно осъдени, ЯОС констатира и следното: „В хода на първоинстанционното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила неотстраними в тази фаза на процеса, довели до нарушаване на правото на защита на двамата подсъдими, респективно на техните защитници – абсолютно основание за отмяна на постановения съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав” и „Проверяващата инстанция намира, че е налице и второ независимо абсолютно основание за отмяна на атакуваната присъда и връщане на делото за ново разглеждане на прокурора – при изготвянето на обвинителния акт е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, неотстранимо в тази фаза на процеса, довело до ограничаване правото на защита на двамата подсъдими и на техните защитници”, като се аргументира със съответните членове от НПК.
Така и това дело тръгва по дългия път из съдебните зали. Пред вестника Петър Пашов каза, че лично той смята делото за политическо, целящо да го злепостави, тъй като престъпление няма и той не е извършил нищо незаконно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2016 07:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.