Още един занаят, който си отива

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2019 12:09

Още един занаят, който си отива

Стъкларството, или поставянето на стъкла на врати и прозорци и всякакъв вид дървена дограма, е още един от занаятите, който лека – полека си отива в община Тополовград.
Както и при доста от някога разпространените и необходими за тогавашния бит занаяти, така и при стъкларството тук е останал само един майстор на поставянето на стъкла. И то жена, която цял живот се е занимавала с този занаят. Става дума за известната на тополовградчани и много хора от общината Руска Цонева. Тази приветлива и добра жена, макар и вече от няколко години в пенсионна възраст, винаги с усмивка и настроение посреща клиентите си и се стреми по най-бързия начин да им свърши услугата, за която са дошли при нея.
Голяма част от трудовият път на Руска е преминал в някогашното предприятие „Сакар“ в Тополовград и по-точно в неговия огледален цех и стъкларската работилница. С това продължи да се занимава и след ликвидарането на предприятието та до днес.
Въпреки че масово в бита на хората навлезе пластмасовата и алуминиевата дограма, все още има много домакинства и хора, които разчитат и поддържат дървените прозорци и врати в домовете си. Затова майстор като Руска Цонева е много необходим и в наши дни.
За нейно съжаление никой млад човек не се е интересувал от този занаят, а тя е убедена, че нужда от стъклари ще има винаги и дано да се намерят млади хора, които да го продължат.
Засега Руска не смята да спира да работи и докато има сили смята да бъде в услуга на хората от града и общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2019 12:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.