Още един занаят, който си отива

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2019 12:09

Още един занаят, който си отива

Стъкларството, или поставянето на стъкла на врати и прозорци и всякакъв вид дървена дограма, е още един от занаятите, който лека – полека си отива в община Тополовград.
Както и при доста от някога разпространените и необходими за тогавашния бит занаяти, така и при стъкларството тук е останал само един майстор на поставянето на стъкла. И то жена, която цял живот се е занимавала с този занаят. Става дума за известната на тополовградчани и много хора от общината Руска Цонева. Тази приветлива и добра жена, макар и вече от няколко години в пенсионна възраст, винаги с усмивка и настроение посреща клиентите си и се стреми по най-бързия начин да им свърши услугата, за която са дошли при нея.
Голяма част от трудовият път на Руска е преминал в някогашното предприятие „Сакар“ в Тополовград и по-точно в неговия огледален цех и стъкларската работилница. С това продължи да се занимава и след ликвидарането на предприятието та до днес.
Въпреки че масово в бита на хората навлезе пластмасовата и алуминиевата дограма, все още има много домакинства и хора, които разчитат и поддържат дървените прозорци и врати в домовете си. Затова майстор като Руска Цонева е много необходим и в наши дни.
За нейно съжаление никой млад човек не се е интересувал от този занаят, а тя е убедена, че нужда от стъклари ще има винаги и дано да се намерят млади хора, които да го продължат.
Засега Руска не смята да спира да работи и докато има сили смята да бъде в услуга на хората от града и общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2019 12:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама