Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 08:44

Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Млади белошипи ветрушки бяха настанени в волиера в Модула за освобождаване и адаптация в село Левка. Във вторник, 31 юли, 6-двумесечни соколчета бяха донесени от Стара Загора от Градимир Градев, ръководител на екипа, възстановил тази колония от птици Защитена зона ,,Сакар“ част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Те ще прекарат в тази клетка няколко дни, за да свикнат с околната обстановка, а след това ще бъдат пуснати на свобода.
По-рано тази година по подобен начин бяха освободени и други 12 малки белошипи ветрушки, които се очаква да се заселят в околността. Въпреки че в района вече е сформирана колония от белошипи ветрушки, самостоятелно живеещи в природата, природозащитниците продължават да полагат грижи за тях, с цел да се укрепи и разрасне новосформираната колония от редките птици.
Освободените от Зелени Балкани младите соколчета ще повишат числеността на гнездящите в района птици. Тук от екипа на „Зелени Балкани“, в рамките на проект по Програма LIFE на Европейския Съюз, е създадена колония на белошипи ветрушки, след като десетилетия наред се считаше, че видът вече не гнезди у нас.
Шестте редки соколчета, са отгледани в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора.
Районът на село Левка, е мястото с най–висока численост на белошипи ветрушки в нашата страна, наброяващи над 40 гнездящи двойки през 2018-та. Редките птици са открити да се размножават от Зелени Балкани на само още едно място в страната – в „Лукойл Нефтохим Бургас”, но там числеността им е по- малко от 10 двойки.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.