Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 08:44

Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Млади белошипи ветрушки бяха настанени в волиера в Модула за освобождаване и адаптация в село Левка. Във вторник, 31 юли, 6-двумесечни соколчета бяха донесени от Стара Загора от Градимир Градев, ръководител на екипа, възстановил тази колония от птици Защитена зона ,,Сакар“ част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Те ще прекарат в тази клетка няколко дни, за да свикнат с околната обстановка, а след това ще бъдат пуснати на свобода.
По-рано тази година по подобен начин бяха освободени и други 12 малки белошипи ветрушки, които се очаква да се заселят в околността. Въпреки че в района вече е сформирана колония от белошипи ветрушки, самостоятелно живеещи в природата, природозащитниците продължават да полагат грижи за тях, с цел да се укрепи и разрасне новосформираната колония от редките птици.
Освободените от Зелени Балкани младите соколчета ще повишат числеността на гнездящите в района птици. Тук от екипа на „Зелени Балкани“, в рамките на проект по Програма LIFE на Европейския Съюз, е създадена колония на белошипи ветрушки, след като десетилетия наред се считаше, че видът вече не гнезди у нас.
Шестте редки соколчета, са отгледани в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора.
Районът на село Левка, е мястото с най–висока численост на белошипи ветрушки в нашата страна, наброяващи над 40 гнездящи двойки през 2018-та. Редките птици са открити да се размножават от Зелени Балкани на само още едно място в страната – в „Лукойл Нефтохим Бургас”, но там числеността им е по- малко от 10 двойки.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 4, 2018 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама