Осем натурални ноотропи (мозъчни стимулатори)

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2020 11:29

Осем натурални ноотропи (мозъчни стимулатори)

Акценти

  • Ноотропите са психотропни вещества, които подобряват мозъчната функция.

Свързани публикации

Понякога е нужно много мъничко, за да подобрите концентрацията, паметта и бързата мисъл. Така наречените ноотропи се справят чудесно в тази посока. Ето какво трябва да знаете за тях.
Какво са ноотропите?
Ноотропите са психотропни вещества, които подобряват мозъчната функция. Ноотропните лекарства са широко използвани в неврологията и се изписват при намалена работоспособност, липса на концентрация, проблеми със съня.
Ноотропите също помагат за по-лесното усвояване на учебен материал и справяне със стреса по време на изпити, което пък води и до по-добро представяне. Ето защо ноотропите са познати още и под наименованието „интелигентни лекарства“.
Но с тях шега не бива и трябва да имате основателна причина да ви бъдат изписани. Но пък може да се възползвате от натуралните ноотропни съединения, които се намират в редица напитки:
1. Кафе
Кафето е може би най-широко консумираната ноотропна напитка. Според едно проучване кофеинът може да подобри фокуса, бдителността, времето за реакция и паметта, ако се приема в дози между 1-3 чаши кафе на ден. Кафето също може да ви предпази от Алцхаймер.
2. Зелен чай
Съдържанието на кофеин в зеления чай е много по-ниско от това на кафето. И все пак той може да се похвали с две обещаващи ноотропни съединения – Л-теанин и епигалокатехин галат (EGCG). Зеленият чай има релаксиращ ефект, като в същото време е способен да подобри вниманието и паметта ви.
3. Комбуча
Комбуча е е ферментирала напитка, обикновено приготвена от зелен или черен чай, плюс плодове или растителни продукти. Справя се чудесно с безсънието и проблемите с паметта.
4. Портокалов сок
Портокаловият сок е богат на витамин С, като 1 чаша (250 ml) осигурява 93% от необходимия дневен прием на този витамин. А това, което може би не знаете е, че витамин С има много добри невропротективни ползи. Хората, които приемат повече витамин С, имат по-добра памет, внимание , бърза мисъл и реч.
5. Златно мляко или чай от куркума
Куркумата съдържа антиоксидантът куркумин, който има стимулиращо мозъка действие, а също е и добра превенция срещу Алцхаймер.
6. Адаптогенови напитки
Адаптогените са храни и билки, които могат да помогнат на тялото ви да се адаптира към стреса, като по този начин подобряват мозъчната функция и намаляват умората.
Много от адаптогеновите напитки се приготвят със сушени гъби, ашваганда или корен от мака.
7. Чай от гинко билоба
Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващо действие. Увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система.
8. Кефир (Тибетска гъба)
Подобно на комбуча, кефирът е ферментирала напитка, пълна с пробиотици. Той обаче се прави от ферментирало мляко, а не от чай.
Тибетската гъба подобрява обмяната на веществата в организма, паметта и вниманието, намалява телесното тегло, забавя процеса на стареене на клетките. Тибетската гъба има успокояващ ефект и успешно лекува безсъние, депресия и заболявания на нервна почва.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2020 11:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.