Осъдиха Първа инвестиционна банка в Хасково

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 11, 2015 15:15

Осъдиха Първа инвестиционна банка в Хасково

Хасковлия осъди банка, която му заявила, че дължи още една вноска по потребителския си кредит, след като той върнал цялата сума. На 8 юли 2008 г., Димитър Димитров от Хасково взел 5 000 лв. кредит от Първа инвестиционна банка. Срокът за погасяването му бил 10 юли 2013 г. Лихвата по договор била 6,14% годишно. Без да бъде уведомен клиента, лихвата обаче била вдигната. Така от Първа инвестиционна банка завели дело в Районен съд Хасково, защото претендирали за още вноска, която той обявил, че няма да плати.

Съдебно-счетоводна експертиза установила, че за да се покрива повишеният лихвен процент, банката е вземала от главницата и така се оказало, че Димитров трябва да плаща още една изравнителна вноска. Това според съдията по делото Недялко Паталов е незаконно. Според съда претенциите на банката за заплащане на допълнителни суми, вън от погасителния план са неоснователни, защото не почиват на договорни клаузи. В мотивите си Паталов изтъква, че банката умишлено не е увеличила размера на месечните вноски, а е приложила механизми за усвояване на дължимите средства като е увеличила лихвата. Нещо, което не присъствало в договора.

От банката смятат, че са прави. В съдебно заседание, представителят на първа инвестиционна банка заявява, че изготвената по делото експертиза установила, че непогасената част от главницата е в размера, претендиран в настоящето производство.

Случаят е изключително показателен, че малкият и среден бизнес, които са основно перо в бюджета, е стъпкван от най-различни директиви. А за монополистите и банките няма препятствия.

снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 11, 2015 15:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама