Осъдиха Първа инвестиционна банка в Хасково

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 11, 2015 15:15

Осъдиха Първа инвестиционна банка в Хасково

Хасковлия осъди банка, която му заявила, че дължи още една вноска по потребителския си кредит, след като той върнал цялата сума. На 8 юли 2008 г., Димитър Димитров от Хасково взел 5 000 лв. кредит от Първа инвестиционна банка. Срокът за погасяването му бил 10 юли 2013 г. Лихвата по договор била 6,14% годишно. Без да бъде уведомен клиента, лихвата обаче била вдигната. Така от Първа инвестиционна банка завели дело в Районен съд Хасково, защото претендирали за още вноска, която той обявил, че няма да плати.

Съдебно-счетоводна експертиза установила, че за да се покрива повишеният лихвен процент, банката е вземала от главницата и така се оказало, че Димитров трябва да плаща още една изравнителна вноска. Това според съдията по делото Недялко Паталов е незаконно. Според съда претенциите на банката за заплащане на допълнителни суми, вън от погасителния план са неоснователни, защото не почиват на договорни клаузи. В мотивите си Паталов изтъква, че банката умишлено не е увеличила размера на месечните вноски, а е приложила механизми за усвояване на дължимите средства като е увеличила лихвата. Нещо, което не присъствало в договора.

От банката смятат, че са прави. В съдебно заседание, представителят на първа инвестиционна банка заявява, че изготвената по делото експертиза установила, че непогасената част от главницата е в размера, претендиран в настоящето производство.

Случаят е изключително показателен, че малкият и среден бизнес, които са основно перо в бюджета, е стъпкван от най-различни директиви. А за монополистите и банките няма препятствия.

снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 11, 2015 15:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.