Осъдиха бившия председател на ОбС – Сименовград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2008 09:24

Осъдиха бившия председател на ОбС – Сименовград

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, бр.30 (283), година VI, 25-31 юли 2008 г.

Свързани публикации

От Миглена Генева,

Николай Попниколов, бивш председател на ОбС Симеоновград бе осъден за злоупотреба със служебно положение. В понеделник Харманлийският районен съд му наложи най-леката мярка, изискваща се по НК. Той ще трява да се среща периодично с пробационен служител в рамките на 6 месеца и ще има задължителна регистрация по местоживеене. Присъдата се произнесе в понеделник на второто заседание по това дело. Всъщност това бе споразумение на адвоката му Д. Аврамов с прокуратурата.
Воденият срещу Н. Попниколов процес бе „за извършена от него на 25 юли 2007г. злоупотреба със служебно положение”, което се състои в съставянето на протокол от проведено заседание на Общинския съвет Симеоновград с установени в него неверни обстоятелства. Съгласно протокол е прието решение за определяне на начална тръжна цена за продажба на имот – лесопроизводителна площ от ОГФ на общината. С него възлага на кмета да го включи в тръжната процедура за продажба. От посоченото деяние не са настъпили щети, което го окачествява като маловажно деяние. За такива случаи настоящето ни законодателство предвижда пробация или лишаване от свобода до 1 година максимум-съгласно чл.311 ал.2 НК“.
Казано на обикновен език, Попниколов е вписал допълнително в протокола от заседание на ОбС за продажба имот, който не е бил гласуван от местните парламентаристи.
На заседанията по делото бяха призовани всички общински съветници и кмета като свидетели. Не се наложи да дават показания, понеже се премина към обсъждане и сключване на съдебно споразумение, с което подсъдимият бе осъден на гореспоменатото наказание.
Пробацията е сравнително ново наказание, чието въвеждане цели ограничаване на налагането на наказанието лишаване от свобода, когато то би се оказало сравнително тежко. Това наказание спестява и значителни разноски за държавата. То се състои от 6 пробационни мерки, съгласно чл.42а НК, които могат да се налагат самостоятелно или в комплекс.
Във вторник самият Попниколов си подал молба за напускане на поста като общински съветник. Така той е изпреварил пристигането на съобщението за влязла в сила присъда, която не му дава право да заема тази длъжност.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2008 09:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 114 412 преглеждания