Осъдиха бившия председател на ОбС – Сименовград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2008 09:24

Осъдиха бившия председател на ОбС – Сименовград

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, бр.30 (283), година VI, 25-31 юли 2008 г.

Свързани публикации

От Миглена Генева,

Николай Попниколов, бивш председател на ОбС Симеоновград бе осъден за злоупотреба със служебно положение. В понеделник Харманлийският районен съд му наложи най-леката мярка, изискваща се по НК. Той ще трява да се среща периодично с пробационен служител в рамките на 6 месеца и ще има задължителна регистрация по местоживеене. Присъдата се произнесе в понеделник на второто заседание по това дело. Всъщност това бе споразумение на адвоката му Д. Аврамов с прокуратурата.
Воденият срещу Н. Попниколов процес бе „за извършена от него на 25 юли 2007г. злоупотреба със служебно положение”, което се състои в съставянето на протокол от проведено заседание на Общинския съвет Симеоновград с установени в него неверни обстоятелства. Съгласно протокол е прието решение за определяне на начална тръжна цена за продажба на имот – лесопроизводителна площ от ОГФ на общината. С него възлага на кмета да го включи в тръжната процедура за продажба. От посоченото деяние не са настъпили щети, което го окачествява като маловажно деяние. За такива случаи настоящето ни законодателство предвижда пробация или лишаване от свобода до 1 година максимум-съгласно чл.311 ал.2 НК“.
Казано на обикновен език, Попниколов е вписал допълнително в протокола от заседание на ОбС за продажба имот, който не е бил гласуван от местните парламентаристи.
На заседанията по делото бяха призовани всички общински съветници и кмета като свидетели. Не се наложи да дават показания, понеже се премина към обсъждане и сключване на съдебно споразумение, с което подсъдимият бе осъден на гореспоменатото наказание.
Пробацията е сравнително ново наказание, чието въвеждане цели ограничаване на налагането на наказанието лишаване от свобода, когато то би се оказало сравнително тежко. Това наказание спестява и значителни разноски за държавата. То се състои от 6 пробационни мерки, съгласно чл.42а НК, които могат да се налагат самостоятелно или в комплекс.
Във вторник самият Попниколов си подал молба за напускане на поста като общински съветник. Така той е изпреварил пристигането на съобщението за влязла в сила присъда, която не му дава право да заема тази длъжност.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2008 09:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.