Осъдиха България в Страсбург заради данъчен произвол

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 6, 2020 12:49

Акценти

  • Регионален вестник, # 22/906 година XVII, 5 - 11 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

България е осъдена в Страсбург заради данъчен абсурд, при който с години мъж не е успял да получи неправомерно взети над 42 хил. лева данъци въпреки окончателни съдебни решения, съобщава „Сега“. След години съдебни битки Националната агенция по приходите (НАП) връща на мъжа неправомерно събраните данъци плюс лихви в размер на над 40 хил. лева. Наред с това Европейският съд по правата на човека отсъжда, че мъжът следва да получи и 3500 евро обезщетение за претърпените щети.
Сагата започва преди 20 години, когато данъчните правят ревизия на Йордан Антонов, по това време ръководител на земеделска кооперация в Силистра.
През 2001 г. е издаден ревизионен акт, според който мъжът дължи 55 013 лв. Антонов обжалва ревизията и му правят нова и през 2004 г. НАП решава, че мъжът дължи 40 729 лв. След обжалване, ВАС приема, че начислените през 2001 г. данъци са били неправомерно платени, защото ревизията от 2001-ва е заменена с тази от 2004-та, а тя е била отменена от съда. Следва ново обжалване и отмяна на решението на две съдебни инстанции.
Казусът е приключен с указания НАП да върне данъците, които мъжът е платил, без да ги дължи.
Приходната агенция обаче използва различни процесуални врътки, за да не плати, включително иска възобновяване на данъчното дело, а не плаща съдебните такси за процеса. След няколко иска на 30 май 2012 г. е издаден акт за възстановяване на 42 286 лв.
Праз 2010 г. Антонов е завел дело в Страсбург. Въпреки че е получил парите си обратно, Европейският съд по правата на човека приема, че е нарушено правото му да ползва имуществото си, а данъчните упорито са инициирали неоснователни дела и така с години молбите за възстановяване на неправомерно взетите данъци са били блокирани. Затова съдът приема, че на Антонов трябва да бъде платено и обезщетение от 3500 евро за нанесени морални вреди.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 6, 2020 12:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама