Опит за разрушаване на работещ бизнес

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2020 09:32

Опит за разрушаване на работещ бизнес

Журналистът Христо Гешев от „Канал 7“ е започнал собствено разследване срещу силните личности на деня в Троян. С документи той показва на обществото, че те не само не допринасят особено много за развитието на местната икономика, а по-скоро се възползват от създаденото от други за свои облаги. Разказва историята на един от тях, Теодор Енев.
Роденият в Рудозем, инженер по професия, известен в Троян като един от приближените на подсъдимия Николай Банев, се прехвърля от дружество в дружество, като оставя първото в недобро финансово състояние.
Господин Енев е управлявал търговското дружество “Елматех” АД. През 2007 година го поема с обещания за печалба, базирайки се на опита си.
“Елматех” АД е дъщерно дружество на фирмата “Елма” АД. И двете са фирми на Николай Банев. И двете търговски дружества имат сходни дейности. Инж. Енев е имал и специално пълномощно, с което е представлявал Банев за всичко, свързано с фирмата “Елма”.
Не след дълго “Елматех” АД започва да губи пари и е по пътя на фалита. Това кара собственикът на “Елма” АД да даде под наем земи и сгради на другото дружество “Елматех” АД, а с договор за покупко-продажба от 2011 година Николай Банев прехвърля активи във вид на техника, оценени за над 2 млн. лв. от фирмата майка “Елма” на “Елматех”.
След като обявява основната фирма “Елма” в несъстоятелност, консултант по процедурата, по думите на Николай Банев, е Момчил Мондешки.
През октомври 2016 година сградите на фирмата са запечатени от синдика Росен Милошев. Той трябва да опише имуществото, което е оценено за около 2 млн. лева. Въпросният синдик е искал от съда отсрочка за правене на описа, защото техниката в сградите била много, а това изисквало още време. То продължава безкрайно, защото и до днес не е направен опис на имуществото, което е явно нарушение. Съответните органи не се впечатляват. В същото време синдикът отдава под наем въпросните помещения заедно с техника за над 2 млн. лв. на фирма, свързана с фамилията Мондешки, което е друго нарушение.
Инж. Теодор Енев е участвал в управлението и на друга троянска фирма – “Балканска звезда” – от юли 2014 г. до 4 ноември 2016 г. От тук е уволнен заради причинени имуществени вреди. От дружеството го съдят, докато по това време уволненият намира препитание в друга фирма, която работи с машините на Николай Банев.
На 5 декември 2019 г. от Районния съд в Троян е издаден Изпълнителен лист за над 10 000 лева срещу Теодор Енев.
Местните медии пропускат да отбележат за това и за криминалното минало на Мондешки, но пък непрекъснато тиражират фалшивата новина, че Борис Бояджиев е фалирал “Балканска звезда”. Справка на „Сакарнюз“ показа, че те се подхранват и от централния вестник „Труд“, където в неподписани от автор статии се правят инсинуации, че господин Бояджиев е лош мениджър. Като повод за това е снимка, публикувана в „ТроянПрес“ за протеста пред Съдебната палата през миналото лято. По тяхното описание, „на нея се вижда, че Борис Бояджиев заедно с неговия син Тодор Бояджиев и техният адвокат Радан Кънев рамо до рамо скандират за свалянето на главния прокурор Сотир Цацаров.“ Следващите думи, публикувани във вестник „Труд“ обясняват всичко: „Истинският реформатор Борис Бояджиев показа, че е такъв и подкрепя видно новоизлюпените соросоидски партии в България. Остана да разберем дали „Балканска звезда“ в лицето на Борис Бояджиев финансира протестърите, които искат падането на главния прокурор и свалянето на правителството“, пише “ТроянПрес”.
Свързват Борис Бояджиев с лица близки до Иван Костов, което е достатъчна причина казионнните медии да го злепоставят непрекъснато. Те не обръщат внимание, че „Елпром Харманли” и „Балканска звезда” ЕООД се управляват успешно от Борис Бояджиев. Заводът в Харманли дава препитание на близо 100 човека и е едно от малкото приватизирани предприятия, които работят успешно.
През миналата година бе запалена кола на „Елпром Харманли” в Троян, но прокуратура и полицията не са наказали извършителите. Възмездие няма. Заплахите продължават и са по подобие на тези, при които с помощта на държавата и репресивния апарат се краде бизнесът на успешни фирми.
Разследването на Христо Гешев и на „Сакарнюз“ продължава и с документи и факти ще се покаже на обществеността в Троян и Харманли кои допринасят да развитието на икономиката в тези малки градове и кои се опитват да нанасят тежки вреди на успешен бизнес.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2020 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 276 662 преглеждания