Онлайн платформа и мобилно приложение представят дестинациите за гурме и винен туризъм в трансграничния регион България-Турция

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2018 17:39

Онлайн платформа и мобилно приложение представят дестинациите за гурме и винен туризъм в трансграничния регион България-Турция

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество

България-Турция 2014-2020.

На 24 юли 2018 г. се проведе Пресконференция в залата на хотел „Родопи”, Хасково по проект: „Развитие и промотиране на гурме и винен туризъм в трансграничния район на България и Турция“ (ТрансГурмеТур), № CB005.1.22.046, с договор №РД-02-29-238/31.07.2017 г., разработен по приоритетна ос 2: Устойчив туризъм, специфична цел 2.2 Повишаване на потенциала за трансграничен туризъм чрез разработване на общи дестинации.

Партньори по проекта са Хасковска търговско-промишлена палата, Одринска търговско-промишлена палата и Сдружение „Тракийско устойчиво развитие“. Проектът стартира през м. август 2017 г. и е с продължителност една година. Изпълнява се в рамките на първата покана по Програма Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, финансирана от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и съ-финансиране, осигурено от националните бюджети на България и Турция.

Пресконференцията откри Янчо Янев, председател на Хасковската търговско-промишлена палата. В събитието взеха участие около 25 представители на медии, туристически центрове, агенции, ресторанти и хотели.

Изпълнението на проекта беше презентирано от Катя Атанасова, ръководител проект. Основните резултати по проекта са:

 • Проведени са две проучвания на дестинации за гурме и винен туризъм в трансграничния регион България-Турция и е създадена обща база данни на над 100 дестинации;
 • Разработени са 6 нови общи туристически пакета за гурме и винен туризъм в трансграничния регион на България и Турция;
 • Разработена е триезична онлайн платформа Туристически Гурме Пътеводител, съдържаща информация за изпълнението на проекта, хотели, ресторанти, пазари, винарни, мандри, пекарни, рецепти, кулинарни събития и други. Адресът на платформата е transgourme.eu
 • Създадено е Мобилно приложение TranGourmeTour достъпно безплатно в Google Play, което представя обектите за гурме и винене туризъм в трансграничния регион България – Турция;
 • Организирани бяха две кулинарни изложения под наслов ТрансГурмеТур от външни изпълнители съгласно проведени тръжни процедури от ХТПП и Одринската ТПП. Първото кулинарно изложение се проведе в гр. Харманли, България на 1-ви май 2018 г. с над 60 участници – кулинари, хоби готвачи, производители на хранителни продукти, вина, млечни продукти, земеделски продукти и други. Посетителите на изложението, които бяха над 1000 имаха възможност да опитат традиционните ястия от региона.
 • Второто изложение се проведе в гр. Одрин, Турция на 1-ви юли 2018 г. Участниците в него също бяха на 60 турски представители на ресторанти, мандри, пекарни, производители на хранителни продукти, земеделски производители, хоби готвачи и кулинари. Изложението беше посетено от над 1000 посетители, като част от гостите на изложеното бяха от България, които имаха възможност да опитат от приготвените традиционни храни на място.
 • От ХТПП (партньор 1) бяха изготвени следните информационни материали:

1000 престилки, 1000 еко торбички, 1000 шапки, които бяха раздадени на участниците и посетителите в двете кулинарни изложения. За популяризацията на кулинарните изложения са изготвени 1000 плаката (500 на български и 500 на турски език). За визуализацията бяха изготвени 2 транспаранта на български и английски език, 4 банера – 2 на английски, 1 на български и 1 на турски език. В офисите на партньорските организации са поставени табели с информация за проекта.

 • Проведени са две пресконференции в Одрин и Хасково в края на проекта за отчитане на резултатите и представяне на онлайн платформата и мобилното приложение Туристически Гурме Пътеводител.
 • За успешното администриране на проекта бяха проведени четири работни срещи с представители на трите партньорски организации.

  Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата Инттерег ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020, CCINo 2014TC16I5CB005. За съдържанието на тази публикация отговаря единствено „Хасковската търговско-промишлена палата” и по никакъв начин не може да се възприема като отразяваща възгледите на Европейския съюз или Управляващия орган по Програмата.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 25, 2018 17:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.