Окончателно – събор и борби край „Света троица“ няма да има

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 1, 2020 08:00

Окончателно – събор и борби край „Света троица“ няма да има

Акценти

  • Регионален вестник, # 21/905 година XVII, 29 май - 4 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Община Тополовград не поема ангажимент за организирането и провеждането на традиционния събор край манастира „Света троица“. Той трябваше да се състои на 6 и 7 юни. Причината за това е извънредната ситуация, свързана със спазването на противоепидемичните мерки за борба с COVID -19. Това става ясно от изпратено от общината писмо до Негово Високо Преосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, подписано от кмета на общината Божин Божинов. В него се изразява съжаление, че за първи път от много години се прекъсва традицията за провеждането на един от най-големите събори в България и се изразява надежда, че неговото провеждане за в бъдеще пак ще продължи.
Така официално събор с общинско участие, които организират народните борби и традиционния фолклорен фестивал няма да има.
Очаква се обаче много хора да отидат да посетят манастира и неговите околности в двата дни на Петдесетница, когато е и празникът на самия манастир.

В село Радовец панаир тази година няма да се състои

Предвидения за 30 и 31 май събор в тополовградското село Радовец няма да се проведе. Това каза за „Сакарнюз“ кметът на селото Стоян Пильонов.
Причината за това е ясна – спазването на противоепидемичните мерки за борба с коронавируса. „Имахме хубави замисли и идеи как да проведем и направим хубав празник, но в крайна сметка здравето и живота на хората са много по-важни.
Няма как да се осигури ефективен контрол по движението на хората, които идват от различни краища на страната и да ги предпазим. Ако нещата вървят към подобряване, може да опитаме през август да направим нещо като празник, ако ли не – догодина, живот и здраве!“ – каза още господин Пильонов и допълни: Понеже съборът е традиция, със сигурност в селото ще дойдат доста гости, но те ще бъдат по домовете на своите родители, роднини и приятели. Това няма как да го спрем и разчитаме на техния разум да се предпазват сами, но обществени и масови събития няма да правим“ – заключи кметът на с. Радовец.

Небезизвестният жител на с. Срем и голям привърженик на футболната игра – Кръстю Ангелов, все пак е решил да проведе своя ежегоден, традиционен Празник на Бога. Той ще се състои на 12 и 13 юни.
Господин Ангелов съжалява, че първоначалният му замисъл за отбелязване е претърпял радикална промяна, но се съобразява с наложените ограничителни мерки. Освен това са намалели финансовите възможности на спонсорите за празника му.
Замисълът за тази година бе да има турнир на женски отбори. Той заяви, че осигурил участието на националните женските тимове на Гърция, Сърбия, Унгария и сборен български, който да носи екипите на ФК „Тунджа“ с. Срем. Тази идея няма да бъде осъществена, затова на посочените дати смята да събере в дома си ограничен кръг приятели и традиционни спонсори, с които да отбележи празника. Поканил е и два оркестъра в различните вечери „4 stars“ и певицата Илка Александрова.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 1, 2020 08:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Венцислав юни 1, 15:31

    Страхливци. От какво се плашите от собствения си народ? Слепи водачи – обществото не вярва на тази измама с вируса ! Царица Роза в Казанлък ще има, а вие?! Броят на заразените – намалява. Бог иска да върне свободата.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 721 преглеждания