Около село Радовец и тази година не мина без пожар

Сакар нюз
От Сакар нюз август 7, 2020 11:34

Около село Радовец и тази година не мина без пожар

Акценти

  • # 31/915 година XVII, 7-13 август 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

На 1 август около 14:00 часа между тополовградските села – Радовец и Филипово, в местността Греда баир, пламна пожар. Причината – възникнала искра от работата на трактор с шрейдер по почистването на площ за пасище. В сухото, горещо и ветровито време пожарът се разрасна изключително бързо, като вятърът го въртеше в различни посоки. Цялата му сила обаче се насочи към малкото селце Филипово и стига до крайните къщи.
Хората от Радовец, което е център на кметство на трите села в близост до турската граница – Радовец, Филипово и Присадец, се мобилизираха бързо и с трактори, цистерни, тупалки и други подръчни средства започнаха гасенето. Включиха се и малцината жители на Филипово и горски служители от ДЛС – Тополовград. Бързо пристигнаха и противопожарни автомобили от Тополовград и Свиленград, както и малките пожарни на ДЛС – Тополовград и ДГС – Свиленград.
Кметът на Радовец, Стоян Пильонов, разказва: „За съжаление при нас пожарите лятно време са често явление и поради характеристиката на района бързо се разрастват и създават много проблеми. Научени сме бързо да създаваме организация и с наличната техника и доброволци от местните хора да се включваме в гасенето. Бърза бе и реакцията на пожарните и горските и успяхме да се справим и този път, като не допуснахме огънят да влезе във Филипово.
Кметът на общината Божин Божинов, който вече бе в отпуск, непрекъснато държеше връзка и изпрати храна и вода за дежурните екипи и беше готов при наше искане да прати екип гасачи от общината. За радост, не се наложи. Справихме се, за което благодаря на всички участвали в гасенето!, каза той.
Вследствие на огъня са изгорели около 1 000 дка сухи треви и храсти, около 3 дка вишневи насаждения в землищата на трите села и десетина пана от фотоволтаичен парк във Филипово.
Хората от този край още не могат да забравят големия пожар през 2007 г., когато горяха къщи и в трите села и загинаха двама възрастни хора, затова дойде ли летният сух сезон винаги са нащрек и в готовност да реагират.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 7, 2020 11:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама