Обвинен в тероризъм си връзвал главата с парцали да се пази от лошо влияние

Христо Христов
От Христо Христов декември 29, 2014 08:40

Обвинен в тероризъм си връзвал главата с парцали да се пази от лошо влияние

Акценти

  • Чичото на заловеното в България момче обаче споделил, че подозирал за симпатиите на Кайке към исляма и не можел да разбере защо майката нарича новото вероизповедание на сина и “църква”.

Свързани публикации

Бразилецът Кайке Луан Рибейро Гимараеш, който бе задържан под стража от  окръжен съд Хасково заради разследване срещу него в Испания заради тероризъм,  от известно време ходел на религиозни сбирки с дълга роба, като си връзвал парцали на главата като чалма. Това съобщи в. Труд като се позова на публикация на бразилския в. “Фоля де Сао Паоло”, който следи отблизо случващото се в Хасково. 18-годишният младеж заедно с още двама мъже бяха арестувани на ГКПП Капитан Андреево и стана ясно, че в Мадрид те са търсени по образувано разследване за тероризъм. Властите твърдят, че те са част от група, която подкрепя „Ислямска държава”. Според разследващите тримата трябвало да преминат в Турция, а после в Сирия, където да се присъединят в бойните действия.

Преди два месеца майката на Кайке, която емигрирала от 7 години в Испания, дошла да види старата си къща, и разказала на приятелите си как дъщеря и се омъжила. На майтап тя споделила как синът и започнал да посещава някаква нехристиянска църква, облечен с дълга роба, и с увити парцали около главата. Поне така се пази от лошо влияние, коментирала майката.

Съседите на Кайке от Формоза са учудени от обвиненията. Те си спомнят как малкото момче е ритало на улицата топка с децата им. “Беше много симпатично и умно момче, което редовно ходеше на училище. По-големият му брат се върна от Европа да живее в къщата им, но не вдига шум”, казва 66-годишният Айрони дош Сантош пред кореспондента на “Фоля”. Друга съседка разказва, че момчето винаги си играело пред вратата на родната си къща, защото майка му се страхувала да не бъде облъчен от наркопласьори. По-големият брат на Кайке отказал коментар. Чичото на заловеното в България момче обаче споделил, че подозирал за симпатиите на Кайке към исляма и не можел да разбере защо майката нарича новото вероизповедание на сина и “църква”.

Кайке Луан Рибейро Гимараеш, мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.) заявиха пред съда в Хасково, че искат да бъдат екстрадирани в Испания. Тримата отрекоха да имат нещо общо с тероризма.

Снимка: вестник „Труд“

Христо Христов
От Христо Христов декември 29, 2014 08:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама