Общини се радват на безплатен интернет

Милена Митева
От Милена Митева октомври 21, 2019 08:45

Общини се радват на безплатен  интернет

Тополовград и Ивайловград са двете общини от региона, в които жителите им вече сърфират с безплатен Wi-fi. Това стана ясно след като Европейската комисия обяви резултатите от проведения втори конкурс по инициативата WiFi4EU. От общо регистрираните до този момент 241 български общини в него са кандидатствали 117. Шейсет и три са одобрени за получаване на финансиране от 945 000 €, което представлява 1,85% от общия бюджет на конкурса 51 000 000 евро. Според крайния срок на кандидатстване 34 общини са останали извън класирането, 15 са поставени в резервен списък, а 5 не отговарят на изискванията.
В Тополовград вече на шест места има безплатен интернет по този проект. Те са в центъра и градската градина с 3 точки, начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ с 2 точки, площада пред старата автогара с 1 точка, градски парк с 2 точки, градски стадион с 2 точки, средно училище “Д-р Петър Берон“ с 1 точка.
Щастието за тополовградчани бе двойно. Освен достъпът до безжичен интернет те получиха и концерт-подарък на поп идола Михаела Филева. Той бе осъществен с помощта на „Нетера“ ЕООД и се състоя на градския стадион във вторник, 15 октомври. Културното събитие събра близо над 1000 зрители на хитовата изпълнителка. В продължение на час тя пя и танцува заедно с две танцьорки. След края на събитието Филева се снима със своите фенове и им раздаде автографи.

От 29 септември Ивайловград също има активен и безплатен интернет достъп в пространствата около градската градина, детския атракцион и спортното игрище и квартал „Дружба“. WiFi мрежата е с наименование WiFi4EU, а нейното изграждане стана възможно благодарение на спечелен проект на стойност 15 000 €.
За да получи това европейско финансиране, Общината се бе регистрирала още в първите 7 секунди в безплатната платформа за кандидатстване между всички страни в ЕК.
В списъка на одобрените общини са още Свиленград, Любимец и Димитровград.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 21, 2019 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 471 235 преглеждания