Общини се радват на безплатен интернет

Милена Митева
От Милена Митева октомври 21, 2019 08:45

Общини се радват на безплатен  интернет

Тополовград и Ивайловград са двете общини от региона, в които жителите им вече сърфират с безплатен Wi-fi. Това стана ясно след като Европейската комисия обяви резултатите от проведения втори конкурс по инициативата WiFi4EU. От общо регистрираните до този момент 241 български общини в него са кандидатствали 117. Шейсет и три са одобрени за получаване на финансиране от 945 000 €, което представлява 1,85% от общия бюджет на конкурса 51 000 000 евро. Според крайния срок на кандидатстване 34 общини са останали извън класирането, 15 са поставени в резервен списък, а 5 не отговарят на изискванията.
В Тополовград вече на шест места има безплатен интернет по този проект. Те са в центъра и градската градина с 3 точки, начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ с 2 точки, площада пред старата автогара с 1 точка, градски парк с 2 точки, градски стадион с 2 точки, средно училище “Д-р Петър Берон“ с 1 точка.
Щастието за тополовградчани бе двойно. Освен достъпът до безжичен интернет те получиха и концерт-подарък на поп идола Михаела Филева. Той бе осъществен с помощта на „Нетера“ ЕООД и се състоя на градския стадион във вторник, 15 октомври. Културното събитие събра близо над 1000 зрители на хитовата изпълнителка. В продължение на час тя пя и танцува заедно с две танцьорки. След края на събитието Филева се снима със своите фенове и им раздаде автографи.

От 29 септември Ивайловград също има активен и безплатен интернет достъп в пространствата около градската градина, детския атракцион и спортното игрище и квартал „Дружба“. WiFi мрежата е с наименование WiFi4EU, а нейното изграждане стана възможно благодарение на спечелен проект на стойност 15 000 €.
За да получи това европейско финансиране, Общината се бе регистрирала още в първите 7 секунди в безплатната платформа за кандидатстване между всички страни в ЕК.
В списъка на одобрените общини са още Свиленград, Любимец и Димитровград.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 21, 2019 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.