Община Харманли ще получи 163 500 лв. за социални услуги

Милена Митева
От Милена Митева април 18, 2020 08:40

Община Харманли ще  получи 163 500 лв. за  социални услуги

Министерството на труда и социалната политика отпуща на община Харманли 163 500 лв. Това стана след като кметът Мария Киркова подписа споразумение във връзка с обявеното извънредното положение в страната. Парите са за подпомагане за най-уязвимите слоеве от обществото, гласи съобщение в сайта.
Средствата са осигурени по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по проект „Патронажна грижа“, Компонент 3. Те ще бъдат използвани за подкрепа на:
• възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
• хора с увреждания;
• възрастни в риск – лица или член на семейството му, което е поставено под карантина от здравните власти във връзка с COVID-19, самотен/ни родител/и с дете/деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами, лице, което е в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот.
В подкрепа на хората, попадащи в обхвата на програмата, в общината ще бъдат назначени най-малко 10 социални асистенти. Те ще доставят храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства, закупени със средства на потребителите, ще извършват заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги на лицата попадащи по Компонент 3. Назначените служители ще бъдат обезпечени с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.
В тази връзка Община Харманли обявява прием на документи за кандидат- потребители на услугата и социални асистенти.
Повече подробности можете да получите на телефон 0882352391 всеки работен ден от 8:00- 12:00 часа и от 13:00 до 17:00ч. или да намерите тук:
Всички дейности по Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Харманли – Компонент 3“ ще се предоставят до 31 декември тази година.
До този момент в Община Харманли по програмата „Патронажна грижа“ – Компонент 2, се възползват 65 потребители от града и селата, които получават мобилни интегрирани здравно – социални услуги в домашна среда.
За тях се грижат 10 домашни помощници, 1 медицинска сестра, 1 психолог, 1 координатор диспечер и 1 шофьор.

Милена Митева
От Милена Митева април 18, 2020 08:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.