Обръщение на Божин Божинов

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 14, 2017 15:33

Обръщение на Божин Божинов

Уважаеми съграждани,
През последните дни сме свидетели на активна кампания за оплюване на кмета и на ОбА във връзка с Детските градини. Не мога да остана безучастен към това и искам да Ви информирам какво се случва и защо, тъй като липсата на информация дава поводи за превръщането на въпроса от социален в политически, а това е много лошо.
Решението ни за наложителния отпуск през лятото е продиктувано от обстоятелства, които налагат това. Към момента недостигът на средства за издръжката на детските градини е 100 000 лева. До края на годината той ще надхвърли 200 – 250 000. Решихме, че е по-добре да се излезе в отпуск през лятото, вместо да стигнем до най-драстичната мярка – закриването им. Това тримесечно прекъсване се налага точно заради това, че не искаме това да се случи. Ние искаме децата ни да се възползват от тази придобивка. Налага се три месеца детските градини в селата Хлябово, Орешник, Радовец и Синапово да не работят. Ще ви посоча само един пример какво е състоянието в момента. В детската градина в село Радовец, например, посещенията на децата за един месец са 88. Разходът за храна за един ден е 112 лева. Събраната такса е 45.90 лв. и реално излиза че е платена една такса и половина за едно дете. Четири деца посещават градината, а за тях се грижат 4 души. Въпреки това ние държим тези деца да имат детска градина. За съжаление хора, които трябва да обясняват каква е ситуацията, спекулират с този болезнен въпрос. Самият председател на ОбС – г-н Васил Сяров, заблуждава хората, хвърля упрек към кмета, към г-жа Красимира Ятакчиева и г-жа Виолета Господинова, че искат да закриват детските градини.
Господин Сяров не спира да бърка в раната на хората, която е наша рана. Присъствал е на митинг по този въпрос в село Радовец. Той е един от всички нас, които сме в ръководството на общината, и би трябвало да е загрижен за тази община. Той обаче показва тази “загриженост” по друг начин. Не му прилича нито на поста, нито на морала да се занимава с такива интриги. По-добре ще бъде да идва на работа всеки ден не по 3-4 часа, а по осем, получава заплата като моята. Нека по-добре си гледа наредбите и общинските дела и да не се бърка в материя, която е непозната за него и да бунтува хората, да не се изявява като главен интригант в общината, а да си върши работата. И тъй като г-н Сяров се опитва да убеждава, че мен не ме боли за детските градини и горя от желание да ги закривам, аз предлагам едно друго решение на въпроса. Приканвам го да се включи и той и заедно да намерим изход. Аз се отказвам от моята заплата и ще я даря за детските градини. Нека и той ме последва и се откаже от неговата. Апелирам и към общинските съветници да направят същото.
Очаквам отговора на г-н Васил Сяров.
Аз съм по-разтревожен от него. Кой разумен човек ще иска да си навлече гнева на хората като закрива институции, които са необходимост! Политическите пристрастия на нашия председател на ОбС надделяват над всичко друго. Не веднъж съм казвал, че общинските дела са по-важни от партийните. Крайно време е г-н Сяров да укроти партийните си пристрастия и да спре да настройва хората срещу кмета и срещу общината. Най-лошото е, че са заплашвани г-жа Ятакчиева и г-жа Господинова, както и други служители от администрацията. Мисля, че това е най-ниската точка, до която може да се стигне – да се заплашват хора.
Няколко думи и за училищата. Многократно вече обясняваме, че нито кметът, нито общинските съветници могат да закриват училища. Това става вследствие на Закона, приет на 1 август, миналата година, по времето на г-жа Миглена Кунева. Единствено министърът на просветата може да решава съдбата на училищата. Нека г-н Сяров, заедно с г-н Атанас Анестиев, си припомни обещанията да запазят училищата. Е, с техните обещания нищо не се получи. Докато ние писахме писма до всички най-висши инстанции в държавата, те пак бъркаха в раната и говореха, че кмета, Ятакчиева и Господинова ще закриват училища. Оставям на Вас, уважаеми съграждани, да прецените делата ни.
Благодаря на всички, които разбират тревогите ни и усилията ни да не се стига до такива болезнени проблеми. Аз съм се клел да работя за доброто на хората в тази община и държа на думата си. Не се притеснявам, свикнал съм да бъда хулен. Спокоен и уверен съм, и много ми се иска да оставя добра диря след себе си. Мисля, че правя всичко, което е по силите ми за доброто на хората и понякога си припомням един стих на Вазов, с една малка моя интерпретация:”И аз на своя ред ще си замина, трева и мен ще расне над прахът. Един ще жали, друг ще ме проклина, но моите дела ще си личат.”
Искам да Ви информирам и за още нещо. На 19 юни съм поканил в Тополовград депутатите от Хасковска област, от всички политически партии, за да разговаряме за проблемите на пограничните райони.

Божин Божинов, Кмет на Община Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 14, 2017 15:33
Напиши коментар

2 коментара

 1. Българин юни 15, 12:53

  ‘За празника на Аллах в с.Срем , какво ще кажете ? Бай Кръстю се обяви за пратеник на Аллах и всяка година празници му прави.
  Кръстю Ангелов още ли е освидетелстван ? Строителна фирма , коли , пътуване в чужбина.
  Не е ли опасно в пограничните райони тая негова дейност?

  Отговори на този коментар
 2. Загрижен юни 14, 22:38

  А кой е г-н Анестиев???

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 470 291 преглеждания